Kaupunkien yössä

Lukuaika: < 1 minuutti

Kaupunkien yössä

Graafikko Ville Koponen lukee John Rechyn teoksen Kaupunkien yössä ja kirjoittaa viisi ajatusta.

Graafikko Ville Koponen lukee John Rechyn teoksen Kaupunkien yössä ja kirjoittaa viisi ajatusta.

1. Kaupunkien yössä kertoo poikaprostituoidusta ja huorista, pokista, neitihomoista, butcheista, drag queeneista… joita tämä tapaa kaduilla työskennellessään. Hän kulkee läpi Yhdysvaltojen El Pasosta New Yorkiin ja Los Angelesista New Orleansiin ja lopulta takaisin El Pasoon.

2. Vaikka tarina ja sen henkilöiden tarinat ja kohtalot ovat synkkiä, kirja ei ole ahdistava. Johtunee siitä, että päähenkilö haluaa tehdä töitä kaduilla ja ansaita rahansa huoraamalla. Kadut yksinkertaisesti vain vetävät häntä puoleensa.

3. ”Teki kundi muiden miesten kanssa sitten mitä tahansa, niin kauan kuin se tekee sen rahasta, niin se ei ole hintti. Silloin on vielä hetero. Sitten kun sitä alkaa tehdä muiden nuorten kundien kanssa ilmaiseksi, niin silloin alkaa vakavasti lirvahtaa hinttiyden puolelle.” Vaikka katkelma on kirjoitettu 1960-luvulla, se sopii erittäin hyvin nykypäivään esimerkiksi uushomoskinienkin keskuuteen. ”En ole hintti vaikka nussin miesten kanssa” on kuultu monen skinin suusta. Niinpä…

4. ”Mä siis yritän sanoa, että oli sitten homo tai ei, niin kaikkien on pakko löytää joku… Mikään ei ole pahempaa kuin yksinäinen hintti”. Olen siis tuhoon tuomittu.

5. Täytyy antaa myös erittäin hyvät pisteet kirjan kääntäjälle. Loistava käännös. Ja kirjahan on klassikko. Suosittelen lämpimästi, mutta joka haluaa hyvän olon luettavaa, valitsee jonkin muun teoksen.

Lukija: Ville Koponen

Kirja: John Rechy. Kaupunkien yössä. Suom. Antti Eerikäinen. 499 s. Basam 2006.

Voima

  • 9.9.2009