Kaupunki on rikki

Lukuaika: 2 minuuttia

Kaupunki on rikki

Ekopolis-dokumenttielokuva kertoo kahdesta miehestä, jotka haluavat pelastaa maailman.

Savusumun verhoamia harmaita tornitaloja jossain päin Kiinaa. Lukemattomia nostureita. Sitten ruutuun ilmestyy teksti: Viidentoista vuoden päästä miljardi kiinalaista asuu kaupungeissa. Ihmiskunnan historian suurinta muuttoliikettä ei voi pysäyttää.

Ekopolis on dokumenttielokuva kahdesta miehestä, jotka tekevät parhaansa, ettei kaupungistuminen tuhoaisi maailmaa. Ratkaisu löytyy ekokaupungista.

”Ekokaupunki on kaupunki, joka ei saastuta ympäristöä, ei ilmaa, ei vettä, ei maaperää, ja joka käyttää mahdollisimman säästäväisesti luonnonvaroja”, kertoo toinen Ekopoliksen päähenkilöistä, tekniikan tohtori ja ekologisen kaupunkisuunnittelun uranuurtaja Eero Paloheimo.

Paloheimo on tutkinut ekokaupunkeja vuosikymmenten ajan. Tietoa on luotu, mutta paljoa ei ole rakennettu. Sitten 2000-luvun alussa Kiina heräsi kaupungistumisen ongelmiin. Ekopolis on tarina kahdesta kiinalaisesta ekokaupunkihankkeesta, joista toinen on Paloheimon Eco Valley.

Eco Valley -hankkeen tavoitteena on rakentaa Pekingin hallintoalueen Mentougouhun pilottikaupunki, joka testaa kaupunkirakentamisen tapoja ja toimii samalla niille koelaboratoriona.

Ekopoliksen toinen päähenkilö on ilmastointilaitteilla rikastunut kiinalaismiljardööri, joka on kokenut ekologisen heräämisen. Zhang Yue on luopunut suihkukoneestaan ja mielii ekorakentamisen pioneeriksi.

Kun Paloheimo haluaa rakentaa laakson pohjalle, Zhang kurkottaa taivaisiin. Sky City olisi maailman korkein rakennus, yhden pilvenpiirtäjän kaupunki ja ekorakentamisen malli.

Ekopolis seuraa kahta projektia, mutta esimerkkejä löytyisi dokumentin aiheeksi Kiinasta enemmänkin. Koko maa on kaupunkikehityksen koelaboratorio.

”Kun kiinalaiset innostuivat ekorakentamisesta 2000-luvun alussa, käyntiin lähti hetkessä noin 200 kaupunkiprojektia”, Paloheimo kertoo.

Eräs Paloheimon ehdotuksesta käynnistynyt projekti on valmistunut. Asukasluvuksi kiinalaisille ei vain kelvannut 10 000 tai 20 000 asukasta. Kun hanke käynnistettiin, kaupungin tavoiteväkimäärä oli 350 000.

”Kun vierailin paikalla puoli vuotta hankkeen aloittamisesta, ensimmäinen talo oli pystyssä. Suomessa olisi tässä ajassa perustettu työryhmä, joka pohtisi nimeä seminaarille, jossa keskusteltaisiin siitä, että minkälainen kansalaiskysely pitäisi järjestää, jotta voitaisiin tilata luonnokset tähän projektiin.”

Kiinakaan ei ole paratiisi. Paloheimo huomasi pian, että suurin osa aloitetuista projekteista oli vesitettyjä kompromisseja.

Jotta innovaatiosta ehdittäisiin käytäntöön, tarvittaisiin lisäaikaa. Sitä Kiinan muuttoliike ei puolestaan suo.

Ekopolis-dokumentin ohjaajan Anna Grönroosin mukaan Kiinan johto on riippuvainen keskiluokan tyytyväisyydestä, ja keskiluokan tyytyväisyys taas on riippuvaista kaupungistumisen luomasta talouskasvusta.

”Tässä yhtälössä ei ole tilaa kuin marginaalisille korjausliikkeille. Pahoin pelkään, että Kiina tulee toistamaan kaupunkirakentamisessa Euroopan ja Yhdysvaltain virheet”, Grönroos sanoo.

Elokuvassa Eco Valley ajautuu vaikeuksiin, mutta Sky City -urakan alkua juhlitaan ilotulituksin. Kuvauksien jälkeen myös Sky City on törmännyt muuriin. Rakennuksen elementit ovat valmiita, mutta viranomaiset epäilevät tornitalon turvallisuutta. Lisälupia haetaan.

Ylen dokumenttiprojekti esittää elokuvan 10.2.2014 kello 21.30. 3 tähteä.

Tapani Möttönen

  • 28.1.2014