Kirjoittanut maria karuvuori

Kaupunki kuin runo

Lukuaika: < 1 minuutti

Kaupunki kuin runo

Jussi TwoSevenin näyttely yhdistää tyylikkäästi katutaiteen & perinteisen maalaustaiteen.

”No mä kyllästyin maalaamaan kankaalle!” kuvataiteilija Jussi TwoSeven sanoo kysyttäessä, mistä idea hänen näyttelyynsä Scenes on the Wall on peräisin. Näyttelyssä kaikki työt on maalattu pakkelikerroksen päälle suoraan seinään.

Jussi TwoSeven kertoo, että kun idea oli valmis, löytyi tilakin melko helposti. Sosiaalikeskus Satama antoi kellaristaan pienen huoneen vapaaseen käyttöön ja vieläpä ilmaiseksi.

”Ei tämä huone alun perin mikään galleria ollut. Tästä oltiin kai tekemässä toimistoa, mutta me roudattiin huonekalut ulos ja sitten pääsin aloittamaan työt.”

Seinäpinta toimiikin erinomaisesti maalauspohjana töille, joiden aiheena on Helsingin kaupunkimaisema – graffitikulttuurin näkökulmasta.

Sataman kellari on jotain perinteisen galleriatilan ja itsenäisesti käyttöön otetun kaupunkitilan väliltä, ja myös maalaukset ovat katutaiteen ja perinteisen taiteen rajapinnalla.

Suorakulmaisiksi rajatut työt sopivat muodoltaan perinteiseen maalaustaiteeseen, mutta tekniikka ja aiheet tulevat katutaiteesta. Teokset ovat kuitenkin tuhat kertaa kunnianhimoisempia kuin mitä kaduilla yleensä näkee sabluunalla tehtynä. Maalauksista välittyy lähes runollinen tunnelma.

Jussi TwoSeven ei halua sen kummemmin kommentoida omaa graffitimenneisyyttään. Scenes on the Wall -näyttely on kuitenkin selvästi kannanotto graffitikulttuurin puolesta.

”Belgiassa on maalattu jo laillisia graffiteja juniinkin, mikä osoittaa, että graffitia ollaan tunnustamassa ihan oikeaksi taidemuodoksi, myös sen oikeassa ympäristössä.”

Vaikka näyttely on löytänyt Satamasta hyvän kodin, ei voi olla miettimättä, että nämä työt ansaitsisivat paljon isomman tilan.

”Mä en ole nähnyt vastaavalla idealla toteutettuja näyttelyitä, en ainakaan Suomessa. Toivoisin, että tällaista tehtäisiin enemmänkin!”

On helppoa olla samaa mieltä.

Scenes on the Wall -näyttely Helsingin sosiaalikeskus Satamassa huhtikuun loppuun asti, tiistaisin & torstaisin kello 17–21, sunnuntaisin kello 14–18, JussiTwoSeven.com, satama.org/.

Maria Karuvuori