Lukuaika: 2 minuuttia

kasvissyöjän koulukiusaukset

Karujen kasviskouluruokakokemusten koettelemina Voiman tutkivat ruokajournalistit päättivät selvittää, mitä kumiperunoiden luvatulla reviirillä oikein tapahtuu.

”En minä tiedä, miltä se kasvisruoka maistuu, kun en sitä koskaan ite syö”, tokaisee tamperelaisen ammattikorkeakoulun keittäjä pontevasti räävitöntä valkopippurin käyttöä kummastelevalle opiskelijalle. Karujen kasviskouluruokakokemusten koettelemina Voiman tutkivat ruokajournalistit päättivät selvittää, mitä kumiperunoiden luvatulla reviirillä oikein tapahtuu.

Gruusialainen kaalivuoka, kasviksia itämaiseen tapaan, kasvispata venäläisittäin… Helsingin Ylioppilasaukion Unicafén ruokalista johdattaa tavaajansa eksoottiselle makumatkalle. Testipäivän vegaanimurkina tipauttaa kuitenkin kansainvälisten keittiöiden tuoksuista uumoilevan takaisin laitoskeittiön karuun arkeen.

”Ai että kasvislasagnea? Se on nyt hetkeks loppu, mutta ota kesäkurpitsahöystöä – ihan samaa ruokaa se on, mutta ilman pastaa”, ruokaa lautaselle lappava nuorukainen valistaa.

Lasagnen täytteeksi paljastunut höystö ei ravitsemuksellisestiriemastuta, vaan raudan- sekä proteiinintarvetta täytyy paikkailla reilulla satsilla ruisleipää ja kahmalokaupalla kaalisalaattia. Jos pääruuan ainoa funktio todella on lievittää näläntunnetta, kannattaa maalaisjärjellä ajateltuna ostaa leipänsä kaupasta.

”Valitettavasti meillä ei tänään ole ollenkaan tarjolla vegaaniruokaa, koska keittiömme ei vielä pyöri täydellä teholla”, Taideteollisen korkeakoulun ruokalan keittäjä toteaa aidosti pahoillaan.

Toinen agenteista luovuttaa ja tyytyy kupilliseen kahvia, mutta toinen testaajista päättää kuitenkin koota tarjolla olevista antimista itselleen aterian. Pian lautanen täyttyykin valkoisella riisillä, pastalla ja salaateilla. Eipä jää ketsupin kera riisiään nieleskelevä journalistimme ainakaan hiilihydraatteja vaille!

Vegaaniruokailijoille tämä Amica-keittiöiden luotsaama ravintola ei lupaa potria aikoja. Nettisivuille koottujen ruokalistojen mukaan kasvissyöjän syyslukukausi tulee kulumaan lähinnä kevyiden keittolounaiden merkeissä.

Pienen selvittelyn jälkeen saamme ostettua ruokaliput Kallion ilmaisutaidon lukion kansliasta. Vaikkemme ole etukäteen ilmoittautuneet vegaanikiintiöön, hyväntahtoinen keittäjä tarjoaameille eineskasvispihvejä haluamamme määrän.

Teinien sekaan sutjakkaasti sulautuen istahdamme kattohuoneistossasijaitsevan ruokasalin perälle aterioimaan. Vaikka tila on pieni, sujuu ruokailu hämmästyttävän joutuisasti ja ruuhkattomasti.

Pääruuaksi mussuttamamme kasvispihvit ovat laitosmaista perustavaraa, mutta siitäkin huolimatta lukioruokala ylsi testikierroksen ehdottomaksi voittajaksi. Ateriakokonaisuuden pisteitä nosti huomattavasti einespihvien ravitsemuksellisia puutteita paikkaillut täysjyväriisi ja akryyliamidikohussakin ryvettynyt, runsaskuituinen näkkileipä.

”Kouluateriat ovat simppeliä perusruokaa, jonka perusta on kotimaisissa raaka-aineissa”, valistaa Helsingin kaupungin vs. kouluruokailun ravitsemuspäällikkö Milja Parviainen.

Totuus kuitenkin on se, ettei kasvissyöjä pelkillä suomivihanneksilla pitkälle pötki. Kun ihmettelemme soijatuotteiden, linssien ja papujen täydellistä puuttumista, Parviainen kertoo syyksi niiden allergisoivuuden ja sen, etteivät oppilaat suostu syömään niitä.

Ravitsemuspäällikön mukaan papujen käytössä on pulmana myöskin se, ettei keittiöissä ole tilaa niiden liottamiseen ja niiden kanssa puljaaminen vaatii ruokamyrkytysvaaran ehkäisemiseksi

keittiöhenkilökunnalta lisäkoulutusta.

PS. Turha ruuasta valittaminen on mielestämme typerää, koska globaalisti olemme todella etuoikeutetussa asemassa kouluaterioidenkin suhteen. Syytä siihen, että nuoret korvaavat koululounaansa sipseillä ja suklaapatukoilla, voi silti etsiä muualtakin kuin vapaasta kasvatuksesta.

testiruokaloiden kasvisruokalistat 2.9. alkavalla viikolla

Helsingin Ylioppilasaukion Unicafé

Ma Punajuurikiusaus

Kasvissosekeitto

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Ti Kikherne-perunacurry

Parsakaalikeitto

Ke Pedron kasvishöystö

Kasvis-minestronekeitto

To Kullankeltainen papupata

Kasvishernekeitto

Pe Kasvis-couscoussalaatti

Kasvispata

La Kasvispihvit & tomaattikastike

Kukkakaalikeitto

Su Kasviskeitto

Taideteollisen korkeakoulun ruokala Meccala

Ma Tomaatti-chili-soijawokki

Ti Porkkanaperunacurry

Ke Linssikaalilaatikko

To Purjoperunasosekeitto

Pe Juurespihvit

Kallion lukio

Ma Tomaattikasviskastike & riisi

Ti Kasvismakaronilaatikko

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Ke Juuressosekeitto

To Mehevä sienikasvislaatikko

Pe Soija-kesäkurpitsa-juustokastike

Johanna Koskinen, Santtu Siippainen

  • 9.9.2009