Kastittomia herkkuja

Lukuaika: 2 minuuttia

Kastittomia herkkuja

Intian joissakin osissa kastittomuus näkyy siitä kuinka turbaani on kiedottu tai viikset muotoiltu. He ovat myös ainoa ryhmä, joka syö sianlihaa.

Miltä tuntuisi, jos ei voisi syödä samoissa ravintoloissa kuin muut tai jos kampaaja kieltäytyisi leikkaamasta hiuksiasi? Tämä on kastittomille todellisuutta Intiassa.

Vaikka maa on nopeassa tahdissa modernisoitunut ja avannut ovia vapaille markkinoille, yhteiskunnassa vallitsee edelleen traditioihin sidottuja järjestelmiä kuten kastilaitos.

Jos asuisin Intiassa, olisivat naapurit olleet ihmeissään, että tarjoan kotonani majapaikan kahdelle kastittomalle miehelle. Amar Singh ja Satinath Choudhary vierailivat Suomessa kansainvälisen rasisminvastaisen liikkeen kutsumina. He tulivat puhumaan syrjinnästä, joka Intiassa kohdistuu edelleen vahvana kastittomiin ryhmiin.

Miten sitten voi tietää kuka on kastiton? Eroavatko he ulkonäöltään tai muilla tavoin tavallisesta kansasta?

“Tietyt sukunimet kuuluvat erityisesti kastittomille, mutta nykyään on myös joukko nimiä, jotka eivät ole sidottuja kasteihin, kuten Kumar ja Prasad”, selittää Satinath.

Intian joissakin osissa kastittomuus näkyy siitä kuinka turbaani on kiedottu tai viikset muotoiltu. He ovat myös ainoa ryhmä, joka syö sianlihaa. “Kastittomien kylissä näkee sikoja juoksentelemassa ympäriinsä ja on tavallista, että vieraalle tarjotaan varta vasten teurastettua sikaa ja palan painikkeeksi alkoholia”, Amar lisää nauraen. Tavalliset seurustelujuomat kun Intiassa yleensä ovat tee ja limsa.

Amar työskentelee laboratorioassistenttina Delhin yliopistossa. Lisäksi hän on omalla asuinalueellaan alkanut opettaa kastittomille aikuisille lukemista ja kirjoittamista.

Jopa kastittomat katsovat jakautuvansa eri kasteihin ja ryhmien välillä vallitsee jyrkkä hierarkia. Koko systeemi on äärimmäisen monimutkainen ja niin sanottuihin kastittomiin kuuluu suuri joukko alaryhmiä. Amar kuuluu alimpaan mahdolliseen, vessan siivoojien, kastiin.

“Intialainen yhteiskunta on kuin rakennus ilman portaita. Asemaansa ei voi nostaa eikä laskea. Kun syntyy tiettyyn ryhmään, siinä myös kuolee.”

Kaikesta huolimatta hyvin kehittynyt kiintiöjärjestelmä mahdollistaa kastittomille jonkinlaisen sosiaalisen liikkuvuuden. Kiintiöiden kautta voi päästä opiskelemaan yliopistotasolle asti ja työskentelemään julkisella sektorilla.

Satinathilla on takanaan ura sähköfyysikkona ja tietoteknikkona. Hän on toiminut 40 vuotta yliopisto-opettajana USA:ssa. Hän on yhdessä Amarin kanssa perustanut Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden liiton ja he ovat alkaneet ajaa kaikkien siivoojia edustavien taustajärjestöjen asioita. Siivoojien lukumäärä kun jo Delhissä on 2,5 miljoonaa!

Kun on pakko, Satinath on tottunut kokkaamaan itselleen ja huonetoverilleen Delhissä.

“Opettelisin mielelläni laittamaan erilaisia ruokia, mutta vaimoni kieltäytyy näyttämästä kuinka hän valmistaa kaikki ne herkut jotka hän hallitsee. Sen sijaan isäni, joka on mestarillinen kokki, on opettanut ruuanlaitosta minulle paljonkin”, kertoo Amar, jolla on harvoin aikaa laittaa ruokaa.

Keittiössämme Satinath ja Amar suhtautuvat kokintehtäväänsä innostuneesti. He ovat kutsuneet syömään uusia ja vanhoja tuttaviaan. He työskentelevät kuumeisesti ehtiäkseen saada kaiken ajoissa valmiiksi, ja itse ruokailusta pitää myös selviytyä aika nopeasti jotta he kerkiäisivät ajoissa lentokentälle kotimatkaa varten.

Bortha, munakoisomuhennos

3 munakoisoa

9 kpl valkosipulin kynsiä, murskaa kynnet morttelissa niin että kuoret irtoavat

5 tomaattia

1/2–1 sitruunan mehu (maun mukaan)

mainos

2 tlk suolaa

Tee munakoisoihin viilto pituussuunnassa päästä päähän ja laita 3 valkosipulinkynttä jokaiseen. Laita uunivuokaan tomaattien kera ja paista uunissa n. tunti, tai kunnes munakoisot ovat aivan pehmeitä. Koverra pois sisus ja valkosipulit ja muussaa ne haarukalla. Pienennä tomaatit ja sekoita muhennokseen. Lisää sitruunamehu ja suola. Tarjoa kuumana tai kylmänä.

Shabji, vihanneksia curryssa (kuudelle)

5 pientä perunaa pestyinä lohkoina ja sitten siivuina

2 kukkakaalia murrettuina pieniksi palasiksi

3 suurta punasipulia leikattuina 1/2 cm:n siivuiksi

1/2 dl ruokaöljyä

1 kokonainen valkosipuli, murskaa kynnet morttelissa niin, että kuoret irtoavat, hienonna

n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä, hienonna

1 1/2 tlk chilijauhetta

2–3 tlk suolaa

2 tlk kokonaisia juustokuminan siemeniä

5 tomaattia lohkottuina

2 tlk kurkumaa

1 dl vettä

Ruskista sipuli öljyssä, lisää suola, valkosipuli ja inkivääri, paista muutama minuutti. Lisää perunat, kukkakaalit, tomaatit ja mausteet. Paista 5 min ja sekoittele samalla. Lisää vesi, vähennä lämpöä ja anna kiehua 30–40 min kunnes perunat ovat pehmenneet. Sekoita tasaisin väliajoin. Tarjoa ruoka chutneyn, luonnonjogurtin ja chapatileivän kanssa.

Susanne Ådahl

  • 9.9.2009