Lukuaika: < 1 minuutti

Karsein raato 2009

USA:n turkiksista nimittäin yli puolet tuodaan Kiinasta, jossa eläinten olosuhteet ovat niin törkeät, että jopa pohjoismaisen turkisteollisuuden eläinrääkkääjät käyttävät Kiinaa keppihevosenaan.

KILPAILU Maailmankaikkeus alkaa vähitellen toipua Oscar-gaalan punaisen maton hysteriasta. Tiesittekö, että usein erilaisiin gaaloihin osallistuvilla on kaksi pukua mukanaan. Toinen on poseeraamista varten, toisen kanssa pystyy istumaan.

Kaikki tämä voisi olla viatonta hömppäviihdettä, jossa kärsimään joutuvat lähinnä itsensä luurangoiksi laihduttaneet vaatehenkarit ja kateelliset köyhät – ellei puvuissa käytettäisi turkissomisteita. Tai ellei limusiinista pippaloihin kipittävällä seurapiiriperhosella olisi fetissinä pitää turkkia harteillaan.

PETA:n sivuilla on jälleen käynnissä Vuoden karmein pukeutuja -kilpailu. Ehdokaslistalle noukitaan julkimoita, joille turkis on kiva juttu. Listalta löytyy Madonnan ja Jessica Simpsonin kaltaisia kovia tai yksinkertaisesti hölmöjä muijia, mutta myös yllätyksiä, kuten sympaattinen indie-näyttelijä Maggie Gyllenhaal ja maailman sielukkain laulaja Mary J. Blige.

Mitä heidän päässään liikkuu? Eivätkö he olekaan kauniita, hyviä ja viisaita?

USA:n turkiksista nimittäin yli puolet tuodaan Kiinasta, jossa eläinten olosuhteet ovat niin törkeät, että jopa pohjoismaisen turkisteollisuuden eläinrääkkääjät käyttävät Kiinaa keppihevosenaan: on parempi, että Norja ja Suomi tuottavat turkiksia, koska meikäläiset rääkkäävät eläimiä vähemmän. Tässä yhteydessä jätetään mainitsematta, että Suomen turkistarhaajat myyvät Kiinaan siitoseläimiä.

Ympäri maailmaa kiertää PETA:n Kiinassa salaa kuvaamaa videomateriaalia, joka on niin karseaa, että pystyyn on polkaistu jo kaksi suomalaista addressia PETA:n kansainvälisen vetoomuksen lisäksi.

Katsoin videon. Ehkä ei olisi pitänyt. Näin muun muassa, kuinka eläimet nyljetään elävältä, koska sen väitetään parantavan turkisten laatua. Ketut elävät nylkemisen jälkeen vielä useita minuutteja. Huomasin asenteideni turkisteollisuutta kohtaan kärjistyvän.

Kiinalaiset tyydyttävät länsimaista kysyntää. Turkiksissa liikkuu isot rahat, ja elokuvateollisuus jatkaa mielikuvamarkkinointia, kun sankarittaren draaman kaari kulminoituu olkapäillä kevyesti keikkuvaan, ihanan pehmeään kettupuuhkaan.

Saman puuhkan sisällä elänyt olento on viettänyt viimeiset minuuttinsa miettien, että missä vitussa mun iho on.

Kilpailu www.furisdead.com/feat-worst-dressed-09.asp?c

Kiinan turkistarhat www.peta.org/feat/ChineseFurFarms/index.asp

Susanna Kuparinen