Lukuaika: < 1 minuutti

Karjuva Karenina menee ihon alle

Andriy Zholdakin versio Leo Tolstoin Anna Kareninasta ei petä odotuksia.

TEATTERI Andriy Zholdakin versio Leo Tolstoin Anna Kareninasta ei petä odotuksia. Pääosien näyttelijät, vasta teatterikoulusta valmistuneet Krista Kosonen, Markus Järvenpää ja Elina Aalto ovat loistavia. Kirkkaimmin loistaa Kosonen.

Putous-ohjelman Raisa Reikänaamanakin tunnettu Kosonen valittiin Kareninan rooliin kolmivaiheisen koe-esiintymisen perusteella huhtikuussa 2009.

”Zholdak on taitava provosoija. Hän otti koe-esiintymisessä tietoisen haukottelevan ’No näytäs sitten’ -asenteen. Jotkut lannistuvat sellaisesta, mutta minä sisuunnun. Raivosin hänelle aikani ja hän piti siitä.”

Koe-esiintymisen jälkeen Kosonen oli ärsyyntynyt. Harjoituksissa ei enää ketuttanut. Kosonen kutsuu hieman yli neljän kuukauden intensiivistä harjoitteluprosessia toiseksi teatterikoulukseen.

”Tykkään hirveästi Zholdakin intohimoisesta suhtautumisestaan asioihin, heikompien puolella olemisesta ja humaaniudesta.” Kosonen sanoo oppineensa arvostamaan ohjaajaa.

Kosonen toivoisi suomalaisiltakin ohjaajilta todellista vastuunkantoa. Hänen mielestään suorasta puheesta ei ole mitään haittaa kenellekään, kunhan henkilökohtaisuuksiin ei mennä. ”Jos joku tekee laiskasti työtään niin sen voi sanoa.”

Anna Kareninassa suuri osa repliikeistä huudetaan. Kun esitykseen pääsee alun lievän jähmeyden jälkeen sisään niin huutaminen toimii. Zholdak huusi paljon myös harjoituksissa.

”Minua ei huutaminen pelota. Pääni pysyi kasassa rankoista harjoituksista huolimatta, sillä hyvä ohjaaja antoi energiaa.”

Kosonen provosoituu huutamisesta, mutta arvostaa ohjaajaa, joka venyttää häntä koska uskoo häneen.

”Zholdak ei vaatinut meitä rajoittamaan yksityiselämäämme, mutta hän sanoi viisaasti, että säästäkää draama lavalle. Varjelkaa sieluanne”, Kosonen muistelee.

Hän tunnustaa itse olevansa työhönsä intohimoisesti ja tunnollisesti suhtautuva työnarkomaani, jolla ei ole ongelmia klassisesta taiteilijaelämästä pidättäytymisessä. Töitä onkin buukattuna jo vuodeksi eteenpäin. Toistaiseksi Kosonen esiintyy vuorotellen rakkauden kourissa henkeään haukkovana Anna Kareninana ja raisiolaisena sketsihahmona Raisa Reikänaamana.

”Maailmat ovat niin kaukana toisistaan kuin mahdollista.”

Anna Karenina Turun Kaupunginteatterissa, esityksiä maalis–huhtikuussa.

Laura Rantanen