Karjalaista kansanteknoa

Arvostelussa Anne-Mari Kivimäen levy Aikapyörä.

Kansanmusiikintutkija, harmonikkataiteilija ja säveltäjä Anne-Mari Kivimäki luo uutukaista musiikkia levyllä, joka on saanut vaikutteita laatokankarjalaisen haitarinsoittajan ja tarinankertojan Ilja Kotikallion (1894–1961) elämästä.

”Perinnelaboratoriossaan” Kivimäki kokeilee uusia työtapoja ja muokkaa vanhoja perinnelauluja. Omia sävellyksiä on mukana myös.

Ja konepelimanni Eero Grundström rytmittää muun muassa karjalaisella polkukoneella, rumpukoneella, harpuilla, venäläisellä Notka-haitarilla ja -samplerilla, sähkösykkeillä ja -häiriöillä. Nämä tykitykset kyllä uppoavat kuulijaan.

Enimmäkseen instrumentaalisella levyllä kuuluu siellä täällä Kivimäen laulu tai Ilja Kotikallion karjalanmurteinen puhe sämplättynä. Syntyy ponnekasta musiikkia, jossa äänimaailmoja on maustettu kekseliäästi.

Hanuri on yhä keskiössä, mutta hämmästyttävien ääniyhdistelmien ympäröimänä. Vakuuttava ja yllätyksellinen levy.

Anne-Mari Kivimäki:
Aikapyörä.
Sibelius-Akatemia /
Kihtinäjärvi
Records 2013. Neljä tähteä.

Maria-Kaisa Jurva

Mainos (teksti jatkuu alla)

Kommentoi Facebookissa

Avatar
  • 2.4.2014

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.