Kirjoittanut Jari Tamminen

Karhuhenki karjaisee

Lukuaika: 2 minuuttia

Karhuhenki karjaisee

Ex-katutaiteilija on maalannut urbaaneja sotureita, eläinhenkiä ja olutmainoksen.

Rekan keulan kokoinen karhu karjuu katsojalle maalaajansa nimeä. Räjähtävä työ pysyy vain vaivoin raamiensa sisällä – osittain se onkin roiskunut ympäröiville seinille.

Katutaiteen parissa pitkän uran tehneen Jussi TwoSevenin sapluunamaalaukset eivät ole tyypillisiä genrensä edustajia. Ronskeilla telanvedoilla tehty pohjustus yhdistyy runsaisiin yksityiskohtiin, ja kokonaisuus on varsin omaleimainen.

Jussi TwoSevenin työhuone on Mäkkylän taiteilijatalolla. Graffitien maaalaamisella aloittanut taiteilija siirtyi jo vuosia sitten käyttämään sapluunatekniikkaa. Teokset koettelevat sapluunamaalauksen rajoja.

“Olen yrittänyt löytää oman tyylini, enkä toistaa stereotyyppejä.”

Seuraavaksi hän haluaisi haastaa itsensä maalaamalla entistä suurempaa.

“Kyllähän siitä hyötyisivät kaikki, jos taiteilijat pääsisivät maalaamaan isoja teoksia kaupungille. Kaupunkikin voisi hyötyä – houkutella turisteja vaikka.”

Taiteilijan kotikaupungin Espoon virkamiehet eivät kuitenkaan jakaneet hänen visiotaan isoista julkisista maalauksista.

“Alkuvuodesta yritin saada luvan maalata tämän taiteilijatalon päätyseinän. Kulttuuripuolen ihmiset olivat innoissaan, mutta lupa tyssäsi johonkin koneistoon. Ympäryskunnissa on aika paljon avarakatseisempi meno kuin täällä Espoossa.”

Työmäärän, lupien ja tarvikkeiden haalimisen vuoksi suurikokoinen seinämaalaus on taiteilijalle jo lähtökohtaisesti työläs. Usein byrokratia on kuitenkin suurin syy siihen, että seinät pysyvät harmaina.

Vaikka kerran Jussi on päässyt oikein luvan kanssa maalaamaan ison ulkoteoksen. Kesällä 2012 Helsingin Lasipalatsin päätyyn maalattu työ oli olutmainos.

“No, niin. Se oli tosi kaksijakoinen homma, siitä kuitenkin maksettiin ihan hyvin. Pakkohan raha-asioitakin on ajatella – Alepasta ei saa ruokaa kertomalla, että tuolla galleriassa on minun aika hieno tauluni. Ja jos minulle maksetaan siitä, että saan harjoitella nosturinkäyttöä ja maalata jonkun bisselogon, niin voin kai sitten treenata tekniikkaa siinä.”

Jussi TwoSevenin viimekeväinen taiteilijaresidenssi Mäntyharjun taidekeskus Salmelassa tuli sopivaan hetkeen – oli halu kokeilla jotain uutta. Urbaanin kuvaston rinnalle alkoi syntyä eläinaiheisia maalauksia.

”Halusin testata, pystynkö maalaamaan elollisia olentoja ja kuitenkin säilyttämään tyylini.”

Jussi TwoSevenin töitä on esillä ArtHelsinki-nykytaidemessuilla syyskuussa. Työt ovat jatkoa hänen kestoaiheelleen, Tähtien Sota -elokuvien Stormtroopereille,
joita hän on toistuvasti sovittanut urbaaniin kuvastoonsa.

“Halusin tehdä omia soturityyppejä, joissa on mukana elementtejä samuraista ja urbaanista kuvastosta.”

Jussi TwoSeven ja Make Your Mark Gallery ArtHelsinki nykytaiteen messuilla 11.–14.9. Helsingin Messukeskuksessa.

www.jussitwoseven.com

Jari Tamminen