Kirjoittanut Jari Tamminen

Kapitalistista kommunismia

Lukuaika: < 1 minuutti

Kapitalistista kommunismia

Viis ajatuksista: Niin, mitä Pohjois-Koreassa sitten riittääkään? Ydinaseita, nälänhätää ja animaatioita.

Niin, mitä Pohjois-Koreassa sitten riittääkään? Ydinaseita, nälänhätää ja animaatioita. Uutisissa käsitellään usein kahta ensimmäistä aihetta. Kolmas jää vähemmälle huomiolle.

Sarjakuva-albumi Pyongyang – A Journey in North Korea keskittyy Pohjois-Korean animaatioteollisuuteen ja kuvaa ranskalaisen Guy Delislen kahden kuukauden vierailua Pohjois-Koreaan. Herra Delisle matkusti maahan tekemään animaattorin töitä ranskalaiselle yhtiölle. Kuinka herkullista, eurooppalaiset studiot piirrättävät animaationsa Pohjois-Koreassa – ehkäpä kiinalaiset ovat alkaneet pyytää liikaa palkkaa.

Yleisessä tiedossahan on ollut jo iät ajat, että esimerkiksi Simpsonit tuhrustetaan Etelä-Koreassa, mutta että Pohjoisessakin animaatiota. Ressukat animaattorit eivät ehkä koskaan saa edes katsoa valmiita animaatioita, kun ne kuitenkin sisältäisivät kapitalistista propagandaa. Tosin, eikö tämän voi jo tulkita kapitalismin oven raottamiseksi pahan akselin vähävaraisille Juche-aatteen harjoittajille?

Ehkä joku kotimainen kustantaja vielä tarttuu tähän hersyvään pakettiin ja saattaa koko kansan ulottuville. Sitä odottaessa voikin sitten vaikka noukkia englanninkielisen version kaupasta tai kirjastosta, jonka valikoimiin se kuuluu.

Guy Delisle: Pyoungyang – A Journey in North Korea. Drawn & Quarterly 2005.

Jari Tamminen