Kirjoittanut Jari Tamminen

Kansanmusiikin juurille

Lukuaika: < 1 minuutti

Kansanmusiikin juurille

Arvostelussa Tero Kasken & Pekka Vuorisen teis Volcano Revisited – Kingston Dancehall Scene 1983.

Vaikka jamaikalaisella musiikilla on ollut suuri vaikutus länsimaiseen populaarimusiikkiin, ovat maan muusikot jääneet suurelle yleisölle varsin tuntemattomiksi. Ehkä Bob Marley poislukien.

Volcano Revisited korjaa osaltaan tätä epäkohtaa. Se esittelee Kingstonin dancehall-skenen vuodelta 1983. Kirjan kirjoittajat, Cool Runnings -lehteä toimittanut kaksikko Kaski ja Vuorinen tekivät tuolloin reissun, jonka aikana syntyi kymmeniä haastatteluja.

Alueen musiikkiin erikoistunut levykauppias Eronen on tehnyt kulttuuriteon ja julkaissut nuo haastattelut yksissä kansissa. Kirjassa muusikot pääsevät itse kertomaan motiiveistaan, tavoitteistaan ja toimintaympäristöstään. Käsillä on yhä ajankohtainen ja äärettömän tarkka katsahdus pieneen hetkeen historiassa.

Slummeista puskenut reggae on taustoiltaan ja olemukseltaan melkoisen ristiriitainen ilmiö. Rennon poljennon vastapainoksi sen synnyttänyt ympäristö oli ja on edelleen rankka. Monet vuonna 1983 haastatelluista muusikoista on murhattu. Ristiriita aukeaa kirjan kautta myös skeneä vähemmän seuranneelle lukijalle, siitä propsit.

Tero Kaski & Pekka Vuorinen: Volcano Revisited – Kingston Dancehall Scene 1983. Eronen 2011. 206 s. Neljä tähteä.

Jari Tamminen