Lukuaika: < 1 minuutti

Kansalaisten aloite ahdistaa edustajia

Aloite turkistarhauksen kieltämiseksi keräsi reilut 
70 000 allekirjoitusta. Kiinnostaako se eduskuntaa?

Suomen ensimmäinen kansalaisaloite, aloite turkistarhauksen kieltämiseksi meni torstaina 25. huhtikuuta eduskunnan lähetekeskusteluun. Kansalaisaloite käsitellään maa- ja metsätalousvaliokunnassa puolen vuoden sisällä. Siihen pitää saada lausunto myös perustuslakivaliokunnalta, koska turkistarhaus kuuluu perustuslain takaaman elinkeinovapauden piiriin.

Kansalaisaloitteiden idea on, että eduskunnan käsittelyyn saadaan hallitusohjelman ulkopuolisia aiheita. Jotkut kansanedustajat, kuten esimerkiksi kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ovat silti ehtineet tuomita kansalaisaloitteet turhiksi ja tarpeettomiksi.

Vapaaehtoisvoimin toimiva Avoin ministeriö ry auttaa laadukkaiden kansalaisaloitteiden laatimisessa. Avoimen ministeriön toiminnanjohtaja Joonas Pekkanen, mitä turkistarhausaloitteelle nyt tapahtuu?

”Uskoisin, että valiokunta päättää ottaa aloitteen käsittelyyn ja että mietintö saadaan aikaiseksi ensi syksyn aikana. Täysistuntoon aloite tulee luultavasti sen hylkäämistä ehdottavan mietinnön kera ennen vuodenvaihdetta tai sitten vasta keväällä 2014.”

Miksi kansalaisaloitteet tuntuvat pelottavan joitakin kansanedustajia?

”Kansalaisaloitteessa on kyse mullistuksesta, jota kansanedustajat eivät ole vielä täysin ymmärtäneet. Kansanedustajien monopoli oman asialistansa määrittelyyn on murtunut. Perustuslain mukaan kansalaisilla on nyt mahdollisuus vaikuttaa suoraan poliittisen päätöksenteon asialistaan.”

Mikä merkitys turkistarhaus-kansalaisaloitteen kohtalolla on tulevien kansalaisaloitteiden kannalta?

”Kansalaisaloitteen käsittelyprosessia ei valitettavasti ole määritelty laissa. Ensimmäisenä aloitteena sillä on vahva rooli käytäntöjen muodostamisessa.”

__________

Karvaton joulu?

Voima kysyi kansanedustajilta, onko turkistarhaus kielletty jo kesällä vai meneekö tässä jouluun asti?

”Lopputulos tulee olemaan se, että turkistarhaus pysyy sallittuna, työllistävänä ja satoja miljoonia vero-euroja tuottavana elinkeinona Suomessa.” Stefan Wallin (r.)

”En usko, että aloitetta hyväksytään, koska enemmistö kansanedustajista näyttää vastustavan turkistarhauksen kieltämistä.” Ben Zyskowicz (kok.)

”En jaksa uskoa, että kielto toteutuu tällä vaalikaudella, vaikka itse sitä lämpimästi toivoisin.” Annika Lapintie (vas.)

”Pelkään pahoin, että valiokunnan enemmistö vastustaa kansalaisaloitteen sisältöä. Valiokuntia on kuitenkin suositeltu ottamaan eduskuntaryhmien kannat huomioon, joten pelkän valiokunnan näkemyksiin asia ei kaadu.” Tarja Filatov (sd.)

”Tulevaisuudessa tarhaus tulee lopettaa, mutta siirtymäajan täytyy olla riittävä.” Kike Elomaa (ps.)

”Arvelisin, että jouluna. Tarkemmin arvioituna siirtymäaika päättyy joulukuussa 2024.” Anni Sinnemäki (vihr.)

Jukka Vuorio

Kommentoi Facebookissa