Känny viiraa lapsia

Lukuaika: 3 minuuttia

Känny viiraa lapsia

Mitä kännykkää käyttävien lasten vanhempien tulisi tietää.

Tampereen Teknillisen Korkeakoulun vuonna 2005 tekemän selvityksen mukaan 8–10-vuotiaista lapsista 80 prosenttia käyttää kännykkää ja sitä vanhemmista lapsista 90 prosenttia. Euroopan yhteisön alueella keskimäärin 70 prosenttia yli 8-vuotiaista käyttää kännykkää.

Lasten aivojen ja niiden hermoratojen syntyminen ja kypsyminen jatkuu pitkään. Lasten aivojen kudos on herkemmin sähköä johtava kuin aikuisilla, koska se sisältää enemmän nesteitä ja radioaaltojen imeytyminen on suurempaa suhteessa pienempään pään kokoon.

Sir William Stewart Britannian Terveydensuojeluvirastosta (Health Protection Agency, HPA) vetosi lasten vanhempiin helmikuussa 2005, ettei alle 8-vuotiaiden tulisi käyttää kännykkää lainkaan ja että teini-ikäisten nuorten tulisi turvautua enemmän tekstiviesteihin. Maassa vedettiin markkinoilta keväällä 2007 lapsille suunnattu MyMo-kännykkä, kun hallitus oli perehtynyt terveysriskeihin liittyvään raporttiin.

Britannian matkapuhelinten terveystutkimusohjelman (Mobile Telecommunications Health Research Program) puheenjohtaja professori Challisin mukaan lasten tulee pitää turvallinen etäisyys myös kannettavien tietokoneiden sisäänrakennettuihin langattomiin WLAN-antenneihin, kunnes lisätutkimuksia on suoritettu.

Tuore BBC:n ohjelma Panorama käsitteli 21.5.2007 uusien langattomien lähiverkkojen riskejä erityisesti koulumaailmassa. Britanniassa jo 70 prosenttia yläasteen ja 50 prosenttia ala-asteen kouluista käyttää tätä langatonta teknologiaa.

Norwichissa sijaitsevassa yli 1 000 oppilaan koulussa WLAN-signaali oli kolme kertaa voimakkaampi verrattuna matkapuhelintukiaseman säteilyyn. Säteilyn taso oli silti 600 kertaa sallitun raja-arvon alapuolella.

Itävaltalaistutkija Gerd Oberfeld on Salzburgissa terveysviraston edustajana ottanut kantaa ja suositellut, että langattomia lähiverkkoja ei otettaisi kouluihin.

Saatavilla olevasta matkapuhelinsäteilyn vaikutuksia koskevasta tiedosta muodostuu hänen mielestään hyvin selvä kokonaiskuva, jossa kaikki sopii yhteen, alkaen DNA-ketjun rikkoutumisesta aina eläinkokeisiin ja epidemiologisiin todisteisiin, jotka esimerkiksi selittävät säteilyn vaikutuksesta lisääntyneen oireilun ja myös kohonneet syöpätapaukset.

Myös amerikkalainen epidemiologi George Carlo on muistuttanut, että langattomat WLAN-verkot ovat terveysvaikutuksiltaan aivan yhtä haitallisia kuin kännykkäantennitkin. Carlo kehottaa panostamaan laajakaistaratkaisuissa esimerkiksi valokaapelitekniikkaan ja kehittämään turvallisempia uusia tekniikoita.

Wienin lääkäriliitto Itävallassa suosittaa, etteivät alle 16-vuotiaat lapset ja nuoret käyttäisi kännykkää lainkaan, paitsi hätätapauksissa ja silloinkin hyvin lyhyesti.

Wienin lääkäriliitto muistuttaa myös, ettei puhelinta pidettäisi housuntaskussa, koska se voi myöhemmin haitata hedelmöityskykyä. Tekstiviestejä lähetettäessä puhelin on hyvä pitää kaukana kehosta. Junassa, bussissa tai autossa ei saisi käyttää kännykkää lainkaan, koska puhelin nostaa tehojaan merkittävästi tällaiseen suojattuun katveeseen joutuessaan ja metalliset seinäpinnat heijastavat osan mikroaaltoenergiasta takaisin ja altistavat kaikki paikalla olijat.

Wienin lääkäriliitto muistuttaa kännykkäpelien pelaajia välttämään turhaa altistusta ja mieluummin luopumaan peleistä. Lasten on syytä käyttää internetiä vain puhelinkaapelia pitkin eikä langattomasti.

Monet maat kuten Italia, Kiina ja Sveitsi soveltavat varovaisuusperiaatetta lasten kännyköiden käytössä. Myös Englannin, Ranskan, Saksan ja Venäjän asiantuntijapaneelit ovat samoin julkaisseet varoituksia ja suosituksia lasten kännyköiden käytön rajoittamisen vuoksi. Näin on laita myös Ruotsissa, jossa perusteluksi tosin esitetään lähinnä lasten odotettavissa oleva pitkä laitteiden käyttöaika.

Ruotsin säteilyturvakeskuksen pääjohtaja on todennut, että lasten ei ole missään nimessä syytä antaa puhua kännykkään niin, että altistetaan pää sille suoraan ilman handsfree-lisälaitetta. Uutena ohjeena muistutetaan, ettei lasten tai aikuisten ole hyvä myöskään pitää kännykkää lähellä kehoa.

Monet turvastandardit ovat useissa maissa tiukempia kuin Suomessa. Esimerkiksi Venäjällä ei suositella kännykän käyttöä alle 16-vuotiaille lainkaan. Standardissa huomioidaan myös raskaana olevat naiset ja neurologiset erityisryhmät, joille ei suositella matkapuhelimen käyttöä.

Raskaana olevien naisten ei ole hyvä riiputtaa matkapuhelinta vatsansa päällä. Laite on tällöin hyvin lähellä kehittyvän sikiön kudoksia, joissa solunjakautuminen ja toimintojen kehittyminen on mitä vilkkaimmassa vaiheessa.

Samoin vauvojen itkuhälyttimet on syytä pitää pois esimerkiksi lastenvaunuista, sillä ne toimivat mikroaaltotekniikalla kuten kännykätkin.

Kännykkämaa Suomen säteilyturvakeskus on toistuvasti pidättäytynyt antamasta vastaavia varoituksia. Päinvastoin se on kaikissa julkisissa tilaisuuksissa tavan takaa ilmaissut, ettei kännyköiden käytöstä ole kenellekään vaaraa. Sen edustajien puheenvuoroista ilmenee heti,

etteivät he ole joko lukeneet tai sitten ymmärtäneet lukemaansa kansainvälistä kirjallisuutta. Laitoksen lääketieteelliset voimavarat ovat käytännön tarpeeseen verrattuna olemattomat.

mainos

Kuitenkin säteilyturvakeskus on solminut yhteispohjoismaisen sopimuksen, jossa kehotetaan varovaisuuteen. Tästä ei vain monikaan tiedä, koska viranomainen ei ole riittävästi asiasta tiedottanut. Käytettävissä olevan tutkimustiedon perusteella ei ole mitään syytä olla alleviivaamatta varovaisuusperiaatetta myös Suomen lasten kännyköiden käytössä.

Vakuutusyhtiöt, jotka ovat tietoisia lääketieteellisten tutkimusten esille tuomista riskeistä, eivät varovaisuussyistä myönnä vakuutuksia matkapuhelinsäteilyn mahdollisesti aiheuttamille terveyshaitoille. Merkittävää on, että kuitenkin ydinvoiman ja kemianteollisuuden laitosten toiminnan aiheuttamien terveyshaittojen varalta vakuutukset ovat lakisääteisiä.

Julkisen sektorin on siis hyvin aiheellista seurata vaikutusten raportointia.

_______________

Ohjeita lasten ja nuorten vanhemmille

– Älä osta lapselle kännykkää, jos se ei ole todella tarpeen.

– Selvitä lapselle, ettei kännykkää ole syytä käyttää turhaan soitteluun eikä pelaamiseen.

– Kännykän säteily on suurinta kännykkään puhuttaessa.

– Kännykkää ei saa pitää lähellä päätä, sydäntä eikä sukupuolielimiä.

– Nukkuessa kännykkää ei saa pitää tyynyn alla, eikä mielellään makuuhuoneessa.

– Koulussa kännykkä laitetaan kännykkäparkkiin.

– Koulurakennuksessa tai sen välittömässä läheisyydessä ei saa olla tukiasemia.

– Älä hanki langattomia verkkoja kotiin lasten ollessa pieniä.

– Kerro muille vanhemmille nämä samat terveiset.

_______________

Kirjoittaja on fysiologian emeritusprofessori Kuopion yliopistosta.

Kirjoitus perustuu kirjaan Matkapuhelinteknologia – Mitkä ovat terveysriskit? Houseprotector 2007. 256 s.

Osmo Hänninen

  • 9.9.2009