Kirjoittanut Jari Tamminen

Kannumies Ranskasta

Lukuaika: < 1 minuutti

Kannumies Ranskasta

Ranskalainen katutaiteilija kävi Helsingissä & osallistui samalla keskusteluun suomalaisesta tekijänoikeulaista.

Pariisilainen taiteilija COMBO on tunnettu populaarikulttuurista ammentavista teoksistaan. Hänen töissään Muhammad Ali on tyrmännyt Street Fighter -pelin hahmon ja Yoda poseeraa hääkuvassa rouva Yodan kanssa. Nyt myös Muumipeikko pääsi osaksi tuota kuvastoa.

Spraypullojen parissa julkisen uransa alkutaipaleen viettänyt taiteilija on viime vuosina keskittynyt teosten liisteröimiseen. Nyt niihin pääsee tutustumaan myös Helsingissä.

”Tulin Suomeen osallistuakseni ystäväni Sampsan projektiin, tehdäkseni sitä osaltani tunnetuksi”, taiteilija kertoo.

Suomalainen katutaiteilija Sampsa on osallistunut Järkeä tekijänoikeuksiin -kansalaisaloitteen järjestelyihin. Yksi COMBOn töistä liittyi kampanjaan, siinä TTVK ry:n aseistetut iskujoukot lähestyvät läppäriään naputtelevaa kansalaista. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK on ollut julkisuudessa viimeisen vuoden ajan melko ronskien otteidensa takia.

”Toin mukanani myös Cartoon-sarjaani liittyviä töitä, yhdistelin niissä vanhaa suomalaista kuvastoa animaatiohahmoihin.”

Nalle Puh sulautuu Tuntemattoman sotilaan kuvastoon, Muumi on metsurijätkä. Smurffiina on Suomi-filmien kansallisromanttinen neito.

”Helsingin-vierailu oli kiinnostava kokemus. Suomi on mainio maa, mutta mielestäni sen kansalaiset kaipaavat lisää subversiota elämäänsä”, COMBO toteaa.

”Toivottavasti pääsen pian korjaamaan tuota puutetta uudestaan.”

Helsingin lisäksi COMBO on reissannut töineen laajalti. Helsingistä hän suuntasi lähes suoraan valmistelemaan näyttelyä Marokkoon, josta hän jatkaa taiteilemaan Los Angelesiin.

Kansainvälisen median huomion COMBO herätti vuonna 2012, kun hän juhlisti Tšernobylin suojavyöhykkeellä Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden vuosipäivää. Säteilevään aavekaupunkiin jäi taiteilijan jäljiltä kuva Homer Simpsonista perheineen Springfieldin ydinvoimalan edessä.

Viimeisin laajaa huomiota herättänyt COMBOn teos on feministinen uudelleentulkinta Eugène Delacroix’n Vapaus johtaa kansaa -maalauksesta. Delacroix’n Ranskan vallankumosta juhlivassa teoksessa rintansa paljastanut nainen johtaa väkijoukkoa Ranskan lippua heiluttaen.

COMBOn Femen johtaa kansaa -teoksessa puolestaan esiintyi joukko feministijärjestö Femeniin kuuluvia naisia, joiden kehoihin oli maalattu iskulauseita.

Avoimen poliittiset teokset tarjoavat vastapainoa Cartoon-sarjan keveydelle. Silti sarjakuvaviittaukset eivät ole vailla merkitystä.

”Luon uusia tapoja lukea tuttua kuvastoa. Yhdistelemällä toisiinsa kuulumattomia elementtejä luon kontrastia: se on kuin lentokone pilvenpiirtäjässä.”

Jari Tamminen