Kannabisliikkeen Gandhi

Lukuaika: 3 minuuttia

Kannabisliikkeen Gandhi

Yhdysvaltain huumevirasto DEA pitää Marc Emeryä maailman 46. vaarallisimpana huumerikollisena. Jos hän olisi USA:n kansalainen, häntä uhkaisi kuolemantuomio.

Istumme Marc Emeryn perustaman Brittiläisen Kolumbian Marijuana-puolueen päämajan ja kirjakaupan takahuoneessa. Marc kysyy haittaako, jos hän polttaa jointin. Minua se ei haittaa. Eikä tunnu haittaavan muitakaan Vancouverissa. Pääkaduilla kävellessä kannabis tuoksahti yllättävän usein.

Edessäni istuu kanadalainen mies, jonka USA haluaa oikeuden eteen kannabiksen välittämisestä ja rahanpesusta. Tuomiota on luvassa vähintään 10 vuotta ja enintään elinkautinen. Marc Emeryn luovuttamisesta Yhdysvaltoihin on muodostumassa poliittinen kysymys Kanadan suvereniteetista.

”Lakimieheni on hyvin pessimistinen. Kanada on Englannin ja monien muiden maiden tapaan allekirjoittanut USA:n kanssa sopimuksen, joka periaatteessa laajentaa USA:n lainkäytön näihin maihin. Minulla ei ole käytännössä juurikaan mahdollisuutta välttää luovuttamista. Yleinen mielipide on ainoa toivoni.”

Kanadan kannabisprinssi on myynyt hampunsiemeniä ympäri maailmaa.

”Jokainen Kanadan parlamentin jäsen saa kustantamani Cannabis Culture -lehden. Kaikissa lehdissä on ilmoitus hampun siementen myynnistä. En ole peitellyt toimintaani. Vuonna 2000 sain 200 dollarin sakot siementen myynnistä. Kanadassa siementen myynti on pieni rike.”

Yhdysvaltain huumevirasto DEA pidätti Emeryn heinäkuussa 2005 Kanadan Nova Scotiassa. Samaan aikaan yli 50 poliisia ratsasi hänen kirjakauppansa ja liiketilansa Vancouverissa. DEA oli seurannut hänen toimiaan tiiviisti jo kuukausia.

Marijuanaa tai muita huumeita ei löytynyt, ainoastaan 5000 hampun siementä. Muutaman vankeudessa vietetyn vuorokauden jälkeen Emery pääsi takuita vastaan vapaaksi, luvattuaan lopettaa siementen kauppaamisen.

”Olin alalla 11 vuotta. DEA väittää minun olleen vastuussa yli 45 000 kilon kannabismyynnistä vuosittain.”

Vuonna 1995 Yhdysvalloissa säädettiin äärirepublikaani Newt Gingrichin edustajainhuoneen puheenjohtajuuskaudella laki, joka määritteli katon kannabisrangaistuksille. 60 000 siemenen, 60 000 kannabiskilon tai 60 000 kannabiskasvin levittämisestä seuraa kuolemantuomio. DEA vaatii Emeryn luovuttamista Yhdysvaltoihin oikeuden eteen.

”Minua syytetään yli kahdeksan kertaa suuremmasta määrästä. Olen ensimmäinen henkilö jota syytetään Gingrichin lain perusteella, enkä edes ole amerikkalainen. Yhdysvaltain huumeviraston DEA:n mukaan olen suurin hampun valmistaja heti Jumalan jälkeen, ja minä vain lähetin kirjekuoressa siemeniä, joissa ei edes ollut THC:tä.”

Häntäkin ajatus naurattaa.

Emery on liikemiesmäisesti pukuun sonnustautunut selkeä ja terävä kaveri, joka tietää täsmälleen missä tilanteessa hän on. Ja miksi.

Hänen pidätystään on pidetty poliittisena juuri sen vuoksi, että Emery on lahjoittanut voittonsa kannabiksen vapauttamista ajavalle liikkeelle ja rahoittanut oikeudenkäyntejä muun muassa lääkinnällisen kannabiksen sallimiseksi. Kanada on yksi harvoista maista, joissa on mahdollista käyttää kannabista laillisesti lääkkeenä.

Tälläkin hetkellä Kanadassa toimii kymmeniä samanlaisia siementenvälitysliikkeitä. DEA ei ole puuttunut niiden toimintaan. Marc Emeryn pidättämisen yhteydessä annetussa lehdistötiedotteessa DEA kerskui lyöneensä suuren loven kannabiksen laillistamisliikkeeseen.

”Kaikki Kanadassa tietävät mitä minä teen. Olen ilmoittanut verottajalle vuodesta 1993 alkaen olevani hampun siementen välittäjä. Olen maksanut vuosia veroja 10 000–12 000 dollaria kuukaudessa, yhteensä yli 580 000 dollaria. Kanadan veroviranomaiset ihastelivat tulojani ja halusivat neuvoa kuinka voisin ansaita vielä enemmän.”

Marc Emeryn ja hänen liikekumppaniensa Michelle Raineyn ja Greg Williamsin luovutukseen liittyvät kuulemiset käynnistyvät 28.5.2007 Brittiläisen Kolumbian korkeimmassa oikeudessa Kanadassa.

Viisi päivää kestävän kuulemisen jälkeen oikeus tekee päätöksen siitä, luovuttaako se Kanadan kansalaiset Yhdysvaltoihin oikeuden eteen.

”Kanadan konservatiivihallitus haluaa miellyttää USA:ta”, Emery toteaa. ”Jos tuomari allekirjoittaa luovutuspaperit, on seuraava vaihe oikeusministerin allekirjoitus. Voimakas yleinen mielipide voi vaikuttaa häneen.”

”Luotan siihen, että USA:n toimet näyttäytyvät raakoina ja barbaarisina. Jos olisin Yhdysvaltain kansalainen minua uhkaisi kuolemantuomio, täysin absurdia”, hän huokaa.

mainos

”USA:ssa vangitaan vuosittain kannabiksen käytöstä ja myynnistä yli 700 000 ihmistä. Tilanne on pahentunut viime vuosien aikana. Ihmisiä tuomitaan kuolemaan kannabiksesta Kiinassa, Malesiassa ja Indonesiassa. Ihmiset saavat mielettömiä vankeustuomioita kasvista, joka ei ole tappanut ketään ja on käytännössä myrkytön. Älytöntä.”

Marc Emery on valmistautumassa vankilaan: ”Jos valitukset eivät mene läpi niin sitten lähdetään”, Marc Emery huokaa ja heilauttaa matkan suunnan merkiksi peukaloaan uhkaavan läheltä kurkkuaan. Valitusprosessiin menee vielä ainakin vuosi.

”Olen ajatellut opiskella vankilassa espanjaa ja ranskaa. Alan myös kirjoittaa muistelmiani. Se kestää sellaiset 5–7 vuotta. Täytyy tottua vankeuden yksinäisyyteen ettei mene pää sekaisin.”

Hänen taistelutahtonsa ei ole kadonnut. ”En pelkää. Pidän taistelusta ja siitä kuinka vihollinen on peloissaan ja ylireagoi. Nautin nähdessäni heidän hirttäytyvän omaan köyteensä.”

Tiedän, että Marc Emery pitää jääkiekosta. Lahjoitan hänelle Vancouver Canucksissa pelanneen Jarkko Ruudun nimellä varustetun Suomen jääkiekkomaajoukkueen edustuspaidan. Hän innostuu ja haluaa heti itsensä ja vaimonsa valokuvattavan paita päällään suurimman koskaan näkemäni bongin kanssa.

Idea naurattaa meitä kaikkia. Kovasti.

Jääkiekon MM-kisat pelataan 27.4.–13.5. Moskovassa. www.cannabisculture.com, www.pot-tv.net

Juha Alakulppi

  • 9.9.2009