Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Kaniini

Lukuaika: < 1 minuutti

Kaniini

Poliittinen eläin: Kaniini on alun perin Espanjasta kotoisin oleva laumaeläin, jota on tarhattu ja jalostettu antiikin roomalaisten ajoista asti.

Helsingin kaupunkiluonnossa jo riesaksi asti lisääntynyt kaniini (Oryctolagus cuniculus) eli kani kuuluu jäniseläimiin. Kaniini on alun perin Espanjasta kotoisin oleva laumaeläin, jota on tarhattu ja jalostettu antiikin roomalaisten ajoista asti.

Se on kasvissyöjä, joka syö kesäisin lähinnä ruohoja ja heiniä ja talvella kaikkien puutarhureiden kauhuksi puiden ja pensaiden kuorta, silmuja, neulasia ja versonpäitä.

Suomessa villinä luonnosta tavattavat kanit ovat kaikki karanneita tai ymmärtämättömien ihmisten vapaaksi päästämiä lemmikkejä tai niiden jälkeläisiä.

Kani on luonnossa hyvä ateria monille pedoille. Lajin suojautumiskeinot ovat lähinnä pako, piiloutuminen ja lisääntyminen. Viimeksi mainitussa se onkin tehokas, sillä yksi emokani voi synnyttää yli 20 poikasta vuodessa.

Ilmastonmuutoksen takia esimerkiksi Helsingissä villiintyneet kanikannat ovat selvinneet entistä paremmin talven yli. Ihmisten ja cityhuuhkajien metsästyskapasiteetti ei riitä karsimaan niitä pois kaupunkiluonnosta. Kannan nykykooksi on arvioitu 7 000 yksilöä, mikä saattaa lähivuosina moninkertaistua.

Ilmastonmuutoksen edetessä kanta levinnee myös muihin kaupunkeihin. Kannan kasvun myötä kehittyvät taudit ja loiset saattavat kuitenkin jonkin verran hidastaa kehitystä.

Kani ei kuulu suomalaiseen luontoon, ja puutarhojen lisäksi se on uhka monille luontaisille kasvilajeille. Luonnonsuojeluihmisenä olen suhtautunut kanien invaasioon kriittisesti ja pitänyt kantojen vähentämisyrityksiä tarkoituksenmukaisina.

Kani on kuitenkin sangen söpö eläin ja siitä on yksilönä vaikea olla pitämättä. Tuttavan tuttavan perheessä ilmaantuneen allergian takia meillekin tuli kani viime joulun alla pysyväisluontoiseen evakkoon.

Kerran kun yritin kiireessä kirjoittaa sohvapöydän ääressä kirja-arvostelua Voimaan ja unohdin läppärin laturin johdon pupusen vakioreitille, se pirulainen puraisi johdon (ovh 96,70 euroa) poikki. Ajattelin julmasti, että saisikohan pupusta hyvätkin rukkaset.

Seuraavana päivänä katsoessani uppoutuneena televisiota huomionkipeä pupu puri uusien farkkujeni lahkeeseen reiän. Tuumin hetken, että kanista saa kuulemma hyviä pataruokia.

Hassua kuitenkin miten tuollaiseen hupsuun eläimeen voi kiintyä. Illalla annoin sille porkkanan.

Verraten puolustuskyvyttömällä eläimellä on omat keinonsa selvitä lajien raa’assa elämäntaistossa.

Tuomas Rantanen