Kallion tai’debaari

Lukuaika: 2 minuuttia

Kallion tai’debaari

Om’pu Barin indie-galleria täyttää viisi vuotta.

Kallion sydämessä ihan kirkon vieressä sijaitsevan korttelibaari Om’pun galleria täyttää viisi vuotta helmikuussa. Näyttelyitä on ollut jo 60. Helmikuun yhteisnäyttely esittelee taiteilijoita, jotka ovat pitäneet siellä näyttelyitä.

”Om’pu on indie-kortteligalleria, johon kuka tahansa voi tarjota töitään kuukauden näyttelyyn. Vuokraa emme ota, emmekä provikkaa myynnistä”, täsmentää galleristina toimiva Joonika Kaukoranta.

Hän on myös helsinkiläinen taideaktivisti, joka koordinoi keväisin Kallion kukkimaan taidetta: näyteikkunoissa, kaduilla, puistoissa ja muissa julkisissa tiloissa. Hän on lisäksi aikoinaan järjestänyt Punavuoreen katujuhlat sekä Juhlaviikoille katu-installaatioita Kaartinkaupungin katulyhtyihin.

Om’pun tarjonta on yllättänyt monimuotoisuudellaan. Kalliolaisten kotitaiteilijoiden lisäksi tarjonta on ulottunut aina Afrikasta tuotuihin töihin asti. Yksikin valokuvaaja liftasi Oulusta rekan kyydissä pitämään ensimmäisen näyttelynsä Helsingissä.

”Myynti on kasvanut vuosi vuodelta”, Kaukoranta kertoo.

”Paikalliset ovat oppineet vastaanottamaan taidetta ja ostamaan sitä mukaan kotiinsa. Jopa tarjouskilpailuita on käyty ja orginaalien kysyntä on opittu, niitä on joskus lähdetty valomerkin jälkeen hakemaan taiteilijan kodista.”

Teosten hinnat lähtevät kympistä ylöspäin tuhansiin euroihin.

”Emme kuitenkaan ylitä verottajan vuosiminimirajoja. Järjestäjän palkkana on hyvä mieli.”

Baarissa nuoret ekakertalaiset näyttelynpitäjät saavat tärkeää palautetta tuntemattomilta: kaiken nähneet kadunkulkijat osaavat sanoa mielipiteensä niin, että se rohkaisee jatkamaan muihinkin projekteihin.

Nyt Kaukoranta on avannut gallerialle nettiin omat sivut, jotta voisi mainostaa taiteilijoita myös laajemmin.

”Tästä tulee kuin karkkikauppa, josta tilaajat voi valita tyylilajien mukaan kuvittajia. Ideana on, että taiteilijat ja ostajat löytäisivät toisensa myös varsinaisten näyttelyiden jälkeen ilman välikäsiä. Pidän yhteydet auki taiteilijoihin ja kannustan heitä jatkamaan.”

Usein nuoren lahjakkaan taiteilijan tie nousee pystyyn kalliiden galleriavuokrien edessä, ja ostajat pakenevat teosten hintoja. Om’pu galleria nostaa esille nuorten itsetehtyä piilotaidetta. Juuri tällaisista ideapajoista kasvaa mitä vaan, kun tekijät saavat höyryä pannuun ja mahdollisuuksia tehdä sitä maailmaa mullistavaa taidettaan. Siksi tällaisia ilmais-halpispaikkoja pitäisi olla joka korttelissa.

”Baari on muutenkin kohtauspaikka, ja meillä on jatkot ja jamit samassa paikassa”, Joonika Kaukoranta muistuttaa.

Näyttelyiden avajaiset joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina kello 21–02, musiikki dj Tixa. Om’pu Bar, Helsingin Siltasaarenkatu 15.

www.facebook.com/OmPuGalleria

Erkki Pirtola

  • 30.1.2013