Kalan silmin

Japanilaisen Hayao Miyazakin uusin animaatio huomioi kevyesti nykyajan ihmisen luontoa tuhoavaa käytöstä.

Merenpohja täynnä romua. Kalakannat ehtyvät, monimuotoisuus vähenee. Japanilaisen Hayao Miyazakin uusin animaatio huomioi kevyesti nykyajan ihmisen luontoa tuhoavaa käytöstä. Kyse on kuitenkin lastenelokuvasta ja ympäristöpoliittinen propaganda jää sivuosaan. Elokuva on kaunis, vaikka jotkut kohtaukset myrskyävästä merestä ovat dramaattisia.

H. C. Andersenin Pieni merenneito -sadusta ammentava Ponyo rantakalliolla on ihana elokuva. Päähenkilö Ponyo on ihmiskasvoinen kala, joka ihastuu 5-vuotiaaseen Sosuke-poikaan. Elokuvassa on pahis ja hyvis, magiikkaa ja suuria tunteita.

Näin elokuvasta sujuvan suomeksi puhutun version Koululaisen erikoisnäytöksessä. Version suomenkielisen dialogin on ohjannut Pekka Lehtosaari, kuten muutkin Hayao Miyazaki -suomennokset. Koululaisen näytöksessä nuoria ja lapsia ainakin nauratti ja itketti, niin kuin kyllä minuakin.

Ponyo rantakalliolla. Elokuvissa nyt. Neljä tähteä.

Hannele Huhtala

Kommentoi Facebookissa

Hannele Huhtala

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.