Kirjoittanut Kimmo Jylhämö

Kaksikielistä puhetta rasismista

Lukuaika: < 1 minuutti

Kaksikielistä puhetta rasismista

Vaalien jälkeen monelle tuli olo, että perusuomalaisten voitto on lisännyt rasismia.

Vaalien jälkeen monelle tuli olo, että perusuomalaisten voitto on lisännyt rasismia. Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) lupaa blogissaan ”tutkia asiaa”. Päätin katsoa, missä määrin rasismi tai sen tuomitseminen on esillä Halla-ahon uusimmassa blogitekstissä ”Vielä bussikuskeista”.

Siitä ei ainakaan tuomitsemista löydy. Syyksi rasismin määrän kasvamiseen Halla-aho esittää sen, että ”poliisin mukaan tärkein selittävä tekijä on tiukentunut kirjaamiskäytäntö”. Rivien väliin jää oletus, että rasismi ei ole lisääntynyt, ainoastaan kirjaamiskäytäntö on muuttunut.

Sitten hän väittääkin aivan muuta. Halla-aho täydentää kirjaamiskäytäntöväitettä myös sillä faktalla, että ”Suomeen on muuttanut vuosien 2000–2010 aikana n. 250?000 ihmistä, ja maahanmuuttajien määrän kasvun voi olettaa itsessään lisäävän tapauksia jonkin verran”.

Tilastokeskuksen tiedosta tarkistamalla selviää, että tosiasiassa Suomesta on samaan aikaan muuttanut pois 140?000 ihmistä. Nettosiirtolaisia on ollut siis noin 110?000.

Siirtolaisten määrä ei liity varsinaiseen asiaan, mutta retorisesti Halla-aho pelaa selvää suuri–pieni-peliä. Hän sanoo tarkoituksella ”jonkin verran”, koska edellä esitetty valtava 250?000 siirtolaisen joukko on niin suuri, että Halla-ahon kieltä lukeva ymmärtää, että hän tarkoittaa juuri päinvastaista.

Koko oletus on täysin ristiriidassa Halla-ahon aikaisemman, poliisilta saadun tiedon kanssa, jonka mukaan rasististen rikosten määrän kasvun syynä on oikeasti kirjaamiskäytäntöjen muutokset.

Voiman päätoimittaja Kimmo Jylhämö perkaa Fifin Hämeentie 48 -blogissa Jussi Halla-ahon väitteitä.

Kimmo Jylhämö