Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Kaksi yhden hinnalla

Lukuaika: < 1 minuutti

Kaksi yhden hinnalla

Israelissa paidat ovat täynnä raakaa propagandaa.

Israelissa myydään t-paitoja, joissa on tähtäinkuva raskaana olevasta palastiinalaisnaisesta ja teksti ”Yksi laukaus, kaksi kuollutta”. Löytyy myös paita, jossa on tähtäinkuva lapsesta ja teksti ”Mitä pienempi, sitä pahempi”.

Yksityiskohta paljastuu norjalaisten lääkäreiden Mads Gilbertin ja Erik Fossen kirjasta, jota sympaattinen kaksikko kävi esittelemässä syyskuun lopulla Suomessa.

Gilbert tulkitsi vaikuttavasti ääneen, että juuri tällaiset eleet kertovat, kuinka vastoin omaa moraalikoodiaan toimivassa ympäristössä vääryydestä yritetään tehdä hyväksyttävää. Ulkopuolisen silmissä tämä tietenkin näyttää erityisen irvokkaalta.

Israel hyökkäsi Gazan palestiinalaisalueelle vuodenvaihteessa 2008–2009. Ahtaasti asutun ja saarretun alueen asukkaista kuoli yli 1 400 ja 5 000 haavoittui.

Gilbert ja Fosse olivat ainoina länsimaisina silminnäkijöinä sotilaallisen saarron eristämässä Gazassa.

Leikkauspöydälle kuolevien lasten kautta täydentyy jälleen kuva Palestiina-kysymyksen loputtomasta umpisolmusta.

Gilbert kertoi esimerkiksi, kuinka Israelin armeijan edustajat kuvasivat kuolleita ja haavoittuneita lapsia ”hamas-lapsiksi” ikään kuin tämä olisi tehnyt lasten tarkoituksellisen pommittamisen oikeutetuksi.

Silminnäkijänä Gazassa on sivuuttamaton dokumentti uutispimennon takaisesta todellisuudesta. Tämä kirja on tärkeä myös siksi, että sen kirjoittajien humanismi porautuu sodan ja vihan logiikan sisälle yleispätevällä tavalla.

Mads Gilbert & Erik Fosse: Silminäkijänä Gazassa. Like/Rauhanpuolustajat 2010. 361 s.

Tuomas Rantanen