Kaikki ulos kaikista kaapeista!

Arvostelussa Elina Vuolan kirja Jumalainen nainen.

Elina Vuolan tietokirja Neitsyt Mariasta alkaa valloittavasti. Vuola haluaa ulos Maria-kaapista.

Latinalaisessa Amerikassa ja ortodoksikirkoissa Mariaa rukoillaan ja häntä kuvataan ikoneissa. Mutta ei luterilaisessa maailmassa.

Ruotsissa on ollut muutamia vuosia käynnissä Maria-elvytys. Sitä Vuola tuntuu haluavan Suomeenkin.

Mieleeni on piirtynyt eräs kuva Mariasta: Eija-Liisa Ahtilan videoteos Marian ilmestys (2010), joka oli vuodenvaihteessa esillä galleria Heinossa. Puolen tunnin elokuvassa Mariaa esittää nuori nainen, jonka rastahiukset on suittu taakse. Teos tutkii eri tapoja, joilla Maria voi vastaanottaa enkelin sanoman. Mallit nöyrään, pelokkaaseen ja ystävälliseen tervehdykseen on otettu klassisista maalauksista. Ilmaan jää kysymys siitä, miten pyhään ilmoitukseen oikein pitäisi suhtautua?

Olen ollut sen verran Maria-pimennossa, että opin Vuolan kirjasta paljon uuttta. Hämmästyin katolisten immaculata-dogmista, jonka mukaan myös Maria on siinnyt neitseellisesti.

Paljon on Mariasta oppimista vielä minulla ja luterilaisilla.

Elina Vuola: Jumalainen nainen. Neitsyt Mariaa etsimässä. Otava 2010. 220 s. Viisi tähteä.

Hannele Huhtala

Mainos (teksti jatkuu alla)

Kommentoi Facebookissa

Hannele Huhtala

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.