”Kaikki me olemme Marcos”

Lukuaika: < 1 minuutti

”Kaikki me olemme Marcos”

Espanjalainen Javier de Isusi kierteli puoli vuotta ympäri Latinalaista Amerikkaa ja tulosti kokemuksensa sarjakuvaksi.

Espanjalainen Javier de Isusi kierteli puoli vuotta ympäri Latinalaista Amerikkaa ja tulosti kokemuksensa sarjakuvaksi. De Isusi on valinnut tapahtumapaikoiksi vaikuttavimpia paikkoja matkansa varrelta. Ometepellä hän kuuli uskomattomia tarinoita, jotka inspiroivat häntä tarinan kerrontaan. Amatsonian sademetsässä de Isusi taas kohtasi karun todellisuuden, joka romutti myytin sademetsistä ja romanttisesta seikkailijasankarista. Alkoholismin yleisyys intiaanien keskuudessa järkytti.

Maattoman Juanin matkat -sarja kertoo espanjalaisesta Vascosta, joka etsii Latinalaiseen Amerikkaan kadonnutta ystäväänsä Juania.

Sarjasta on ilmestynyt espanjaksi kolme osaa, neljäs on tulossa. Ensimmäinen albumi Marcosin piippu on nyt ilmestynyt suomeksi. Se tempaa lukijansa mukaan Meksikoon, jossa zapatistiliike ja sen mystinen keulakuva subcomandante Marcos puolustavat alkuperäisväestön oikeuksia.

”Vierailuni zapatistikylässä oli tosi voimakas kokemus”, de Isusi kertoo Fifin haastattelussa. ”Eniten minuun on zapatisteissa vaikuttanut se, miten he ovat palauttaneet intiaaneille ylpeyden ja itsekunnioituksen.”

Subcomandante Marcosilla on suuri merkitys zapatistiliikkeen imagon suhteen. Marcos on tietoisesti rakennettu hahmo, jonka todellisesta henkilöllisyydestä ei ole tietoa. Hän tekee vallankumousta runoutta käyttämällä. ”Subin” avulla zapatistit kontrolloivat nerokkaasti median huomiota. Marcos itse on todennut, ettei subcomandante Marcosia ole olemassakaan: ”Kaikki me olemme Marcos”.

Tämä tuntuu vetoavan etenkin eurooppalaisiin.

Marcosin piippu kertookin enemmän zapatistien luona vierailevista ulkomaalaisista kuin itse zapatisteista. Vasco tapaa La Realidadin zapatistikylässä ihmiskilpinä toimivia eurooppalaisia. Natalia on romantikko, jonka suurin unelma on tavata salaperäinen Marcos. Gorkaa puolestaan kiehtoo taistelu ja vallankumous. Giorgio taas on väkivallattomuuteen uskova pasifisti.

Sarjakuvan sankari Vasco on klassinen seikkailijahahmo, jonka esikuvana on toiminut Hugo Prattin legendaarinen Corto Maltese.

Marcosin piippu piruilee hellästi maailmanparantajille – kuten tekijälle itselleen.

Javier de Isusi: Marcosin piippu – Juan Sin Tierran matkat, osa 1. Like 2009.
De Isusin haastattelu Fifissä.

Heidi Huhtala

  • 7.10.2009