kaiken ulkopuolella

Lukuaika: 2 minuuttia

kaiken ulkopuolella

All inclusive -turismi huolettaa Dominikaanisen tasavallan asukkaita. Hotelliketjut keräävät tehokkaasti kaikki turistien lomadollarit itselleen.

Bayahibe oli vielä 30 vuotta sitten vain uinuva kalastajakylä Dominikaanisen tasavallan etelärannikolla. Pikkuhiljaa kalastus ei enää kannattanut. Kylän onneksi turkoosinvärinen Karibianmeri, valkoinen hiekkaranta ja palmut kiinnostivat turisteja.

Kyläkaupat alkoivat laajentaa valikoimaansa turisteja silmälläpitäen.

Perheet perustivat ravintoloita. Tulevaisuus vaikutti olevan turvattu rakennemuutoksesta huolimatta. Kalastustakin pystyi pienessä määrin harjoittamaan, kun herkulliset merenantimet kelpasivat myös vieraille.

Turismi ei ole maailmanmitassa mitään nappikauppaa. Kamppailu markkinaosuuksista on kovaa. Turismi on myös hyvin suhdanneherkkää liiketoimintaa. Koko ajan pitää keksiä jotain uutta, joka saa ihmiset yhä uudelleen tulemaan samoihin turistikohteisiin.

Eräs uusimmista houkuttimista ovat niin sanotut all inclusive- eli kaiken sisältävät hotellit. Hotelleissa kaikki (tai melkein kaikki) sisältyy matkapaketin hintaan. Niin ruuat, juomat – mukaan lukien alkoholijuomat – ja jossain tapauksissa myös retket kuuluvat pakettiin.

Siis helppouden maksimointia lomalla. Enää ei tarvitse nälkäisten

lasten kanssa miettiä, mihin ravintolaan menee tai miten sinne löytää. Diskossa ei tarvitse enää laskeskella, paljonko drinkki maksaa mansikkamaan valuutassa puolenyön jälkeen. Hotellin suljetulla alueella ei myöskään helposti eksy.

All inclusive -turismi kuitenkin rajaa tehokkaasti turistin ympäröivästä yhteisöstä. Hotelliketju kerää tehokkaasti kaikki turistin lomadollarit itselleen. ”Aiemmin pärjäsimme hyvin ravintolan tuotolla, mutta nykyisin turistit jäävät syömään vain hotelleihinsa”, sanoo Bayahibessä perheravintolaa pitävä Louise.

Hänen mukaansa All inclusive -toiminnalla on laajat seuraukset

koko maalle. Monet muutkin Bayahiben kylän asukkaat ovat samaa

mieltä. Huolen ymmärtää, sillä turismi on Dominikaanisen tasavallan

tärkein elinkeino.

”Vain harva tuhansista turisteista käy ostoksilla hotellialueen ulkopuolella. Kaupan pitäminen on hädin tuskin enää kannattavaa”, toteaa 20 vuotta kyläkauppiaana ollut Diego.

Hän muistuttaa, etteivät kyläläiset ole ainoita kärsijöitä. ”Myös turistit jäävät paljosta paitsi, jos pysyvät vain hotellin alueella. Täällä on paljon kauniita rantoja ja hyviä ravintoloita.”

Bayahibessä ravintoloiden hinnat ovat edullisia, niin ruuan kuin juomienkin suhteen. Jos haluaa rantaravintolassa syödä hyvän kala-aterian ja sen jälkeen nautiskella cubalibrejä samalla kun katsoo auringonlaskua Karibianmereen, kokemukselle kertyy hintaa alle kymmenen euroa.

Turisteille suunnatut palvelut ovat Dominikaanisessa tasavallassa

muutenkin korkeatasoisia. Hygieniataso on hyvä niin paikallisten

hotelleissa kuin ravintoloissakin. Dominikaanien kulttuuri on

tutustumisen arvoinen. Aistillinen Karibianmeren tunnelma näkyy niin musiikissa ja tanssissa kuin taiteessakin.

mainos

Ari Sardar

  • 9.9.2009