Lukuaika: < 1 minuutti

Kahden mantereen evakot

Irinka-näytelmä kertoo evakkomummon ja maahanmuuttajanuoren tapaamisesta.

Entisestä kaivoskylä Outokummusta on kehkeytynyt ”Pohjois-Karjalan Dubrovnik, vireä kulttuurikaupunki, jossa kaikki taiteenlajit kukkivat vapaina ja villeinä.” Ainakin jos Outokummun teatteria on uskominen.

Rohkeudesta kielii kaupungin Vanhan Kaivoksen valtaava musiikillinen karjalais-afrikkalainen evakkonäytelmä Irinka. Näytelmä on kaukana peruskesäteatterista, joka sulaa jälkiä jättämättä väliajalla nautitun jäätelön tahtiin.

Esko-Pekka Tiitisen käsikirjoittama ja Inkeri Tiitisen ohjaama Irinka kertoo, mitä tapahtuu, kun karjalainen evakkomummo ja Suomesta turvapaikkaa etsivä afrikkalainen nuori mies kohtaavat. Idea syntyi, kun Inkeri Tiitinen opiskeli Tansaniassa.

Näytelmän afrikkalainen vieras on Arlindo, jota näyttelee nuori Carlitos Mario Joensuun liepeillä sijaitsevasta Niittylahden kylästä.

”Arlindo saapuu Afrikasta Pohjois-Karjalaan, eikä tiedä mitään”, Carlitos Mario tiivistää.

Vähän kuin hän itse, kun hän kuusi vuotta sitten muutti Suomeen Angolasta. Pohjois-Karjalaan nuori mies päätyi Helsingin ja Turun kautta. Jo murre kertoo, missä koti nyt on.

”Valmistun ensi vuonna nuoriso-ohjaajaksi. Viihdyn hyvin, sillä kaverit ja tyttöystävä ovat täällä.”

Ikänsä jalkapalloa potkinut Carlitos Mario innostui näyttelemisestä Joensuun nuorten monikulttuurisessa Teatteri Satamassa, jota vetävä Ulla Lehmusoksa suositteli häntä näytelmään.

Ennen Irinkaa Carlitos Mario ei tiennyt mitään evakoista. Nyt yhtäläisyyksiä erilaisten pakolaiskokemusten välillä putkahtelee esiin.

”Kun muutin Suomeen, jouduin aloittamaan kaiken alusta.”

”Rasismia olen kohdannut, totta kai. Joka paikasta löytyy eri lailla ajattelevia ihmisiä, paitsi ehkä Etelämantereelta”, Carlitos Mario hymähtää.

”Näytelmä viestii siitä, että olemme kaikki samanlaisia ihonväriä lukuun ottamatta. Meidän pitää kohdella toisiamme hyvin. Emme voi arvostella ennen kuin edes tiedämme, miksi toinen on täällä.”

Irinka-näytelmän kantaesitys 29.6. Kiisu-teatterissa Outokummun Vanhalla Kaivoksella. Esityksiä 28.7. asti.
Kirjoittajaa innostavat yhteiskunnan ilmiöt ja arjen sankarit.

Anna-Sofia Joro