Lukuaika: 2 minuuttia

Jyväskylän hamppuralli

Pienellä plantaasilla kasvaa kannabis.

Hieman bensiinimäinen, imelä haju leijailee ilmassa. Vaikka Jyväskylässä odotetaan ralliviikonloppua, haju ei ole peräisin moottoreista.

Hamppu eli kannabis kasvaa ja tuoksuu Suomenkin kesässä. Siitä pitävät huolen keskisuomalaiset Niko ja Hannu. Tapaan heidät pienellä plantaasilla syvällä Keski-Suomen metsässä, jonne ralliautojen äänet eivät kantaudu. He ovat yhteistuumin päättäneet ryhtyä hampun ulkokasvatukseen omia ja vähän ystäviensäkin tarpeita tyydyttääkseen.

Parikymppinen Niko kertoo alkaneensa käyttää kannabista 15-vuotiaana. Hän ei viihtynyt kännäysporukoissa, joissa joku aina sekoili, oksensi ja tappeli. Mieluummin hän istui iltaa kotona muutaman hyvän ystävänsä ja kannabissätkän kanssa.

Niko ja Hannu päättivät alkaa kasvattaa kannabista itse, vaikka toiminta on laitonta ja siihen liittyy monia riskejä.

”Jos kasvattaa hamppua itse, tietää tarkalleen, mitä saa, eikä ole niin riippuvainen muista”, Niko sanoo.

”Tämä on dieselmäinen, hieman paahtunut, miellyttävä, melko pistävä”, Niko luettelee. Kaksikko analysoi kukintojen tuoksuja kuin fanaattiset viininharrastajat. ”Tuoksuttelemme näitä joskus tuntikausia”, Hannu huokaa Diesel Ryder -nimisen lajikkeen kukinto sieraimissaan.

Kannabiksen kasvattaminen on paitsi riskialtista myös työlästä. ”Tuhansia litroja on saanut multaa tänne raahata”, Hannu kertoo. Hän on nytkin hikinen, vaikkei kanna tällä kertaa mukanaan mitään ylimääräistä. Ei edes kännykkäänsä.

On ymmärrettävää, että paikan täytyy pysyä salassa.

Ihmisten lisäksi hamppuviljelmät kiinnostavat muitakin. Hannu kertoo, että hirvet ja jänikset syövät hamppua mielellään. Myös hyönteiset pitävät kukintavaiheessa voimakkaasti tuoksuvasta hampusta. Onneksi, sillä vieressämme pörräävä sakea hyttysparvikin on enemmän kiinnostunut hampusta kuin paljaasta ihostamme.

Laittomassa toiminnassa on luonnollisesti omat riskinsä. Niko on joutunut salaamaan harrastuksensa perheeltään.

”Kyllähän laittomuus tuo oman jännityksensä tähän toimintaan”, Hannu myöntää.

Nikon mielestä päihdepolitiikkaa ei tarvitsekaan muuttaa nykyistä sallivammaksi, sillä hommaa toimii näinkin.

”En ole koskaan joutunut tekemisiin poliisin kanssa.”

Ralliviikonloppu Jyväskylässä on pian ohi, mutta hamppuralli jatkuu. Syksyllä elonkorjuuaika on kuumimmillaan. Samalla kun julkisuudessa käydään keskustelua kannabispolitiikasta, ainakin osa hampun kasvattajista touhuaa plantaaseillaan ja vähät välittää politiikasta ja lainsäädännöstä.

Haastateltavien nimet on muutettu.

_______________

Kannabis Alkoon

Puistossa Jyväskylän keskustassa istuu joukko nuoria, jotka aikovat osallistua mm-rallia vastustavaan kadunvaltaustapahtumaan. Heistä yksi kertoo kannabista poltelleen ystävänsä jääneen koukkuun niin sanottuihin koviin huumeisiin.

”Ongelma on, että Subutexia saa samoilta tyypeiltä kuin kannabista”, Mikko-niminen nuori sanoo.

Mikon mielestä toimiva ratkaisu voisi olla Alkon tapainen liike, josta aikuiset voisivat käydä ostamassa itselleen kannabista. Näin heidän ei tarvitsisi olla tekemisissä kovia huumeita välittävien tyyppien kanssa.

”Siten voisi kerätä myös verotuloja”, Mikko pohtii.

Kannabista itse viljelevä Niko huomauttaa, että jos päihde laillistettaisiin, hän ja muut viljelijät menettäisivät keinon tehdä rahaa.

Jotta tätä tyhjiötä ei pääsisi syntymään, Niko ehdottaa, että kannabiksen laillistamisen jälkeen valtio tukisi hampun luomuviljelyä.

Oskari Miettinen

Kommentoi Facebookissa
  • 1.10.2012