Lukuaika: 2 minuuttia

Jyrkin kosto

Jyrki Katainen järjesti alennuksen Supon johtajalle, joka arvosteli hänen Nato-kantaansa.

Nelosen uutiset julkisti syyskuun alussa puhelinnauhoituksen, jossa Supon päällikkö Seppo Nevala haukkuu alaistaan vääristä mielipiteistä. Nauhoitus oli tehty tasan viisi vuotta aikaisemmin, syksyllä 2005.

Nevala oli hermostunut kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataiselta saamastaan puhelinsoitosta, jossa tämä oli moittinut Supon kantaa Suomen Nato-jäsenyyden vaikutuksesta terrorismin vastaisessa työssä.

Nevalan mukaan Katainen oli epäillyt Supon yrittävän suistaa hänet puheenjohtajan paikalta.

Puoluejohtajana vuoden verran toiminut Jyrki Katainen kannatti Suomen Nato-jäsenyyttä ja väitti julkisesti kesällä 2005, ettei Supo saa läntisiltä tiedustelupalveluilta kaikkea terrorismin ehkäisemisessä tarpeellista tietoa Suomen ollessa Naton ulkopuolella.

Seppo Nevala torjui väitteen Ylen Aamu-tv:ssä 29. heinäkuuta 2007: ”Väitteet ovat täysin perättömiä.” Nevalan mukaan ”Natolta tulevalla tiedolla ei ole kovin suurta lisäarvoa”.

Kuukautta myöhemmin Supon terrorismin vastaisen yksikön päällikkö Paavo Selin puhui aivan samoin kuin Nevala sisäministerin järjestämässä tilaisuudessa, jossa oli myös toimittajia.

Nyt Jyrki Katainen suuttui ja soitti samana päivänä Nevalalle, joka hermostui ja haukkui alaisensa.

”Minuun on otettu yhteyttä, ja tiedät kuka henkilö on kyseessä”, Nevala pauhasi Selinille. ”Ei mikä tahansa henkilö, vaan oppositiopuolueen puheenjohtaja, joka syyttää nyt minua että […] on minun asiallani pantu suistamaan hänet puheenjohtajan tehtävästä.”

”En mä nyt usko, että kokoomuksen puheenjohtaja lähtee ihan semmoisella tiedolla liikkeelle, joka ei pidä paikkaansa, vaan tällä hetkellä minä uskon […] valitettavasti enemmän Kataista kuin sinua.”

Nelosen paljastuksen jälkeen Jyrki Katainen selitti yhteydenottoaan näin:

”Olin yhteydessä Seppo Nevalaan. Sanoin, että miksi te sanotte näin, että Natolla ei olisi mitään roolia terrorismin torjunnassa, koska kaikki muut viranomaiset, ja ihan maalaisjärjelläkin ajateltuna se on päinvastoin.”

Kataisen mukaan hänellä oli Nevalan kanssa ”tosi hyvä ja asiallinen keskustelu, ja se oli sitten minun osalta siinä”, hän väitti Helsingin Sanomien haastattelussa 8.9.2010.

Se ei jäänyt siihen.

Valtamedia selosti Nelosen paljastaman nauhoituksen ja Kataisen selitykset, mutta jostain syystä tiedotusvälineiltä jäi kertomatta, kuinka asia eteni.

Kataisen kosto tavoitti Supon terrorismipäällikön keväällä 2007, kun oppositiojohtaja muuttui valtiovarainministeriksi ja pääministerin sijaiseksi Matti Vanhasen kakkoshallitukseen.

Asiaa varmaan auttoi, että sisäministeriksi, siis poliisiministeriksi, tuli puoluetoveri Anne Holmlund.

Osastopäällikkö Paavo Selin oli johtanut sisäministeriön asettamaa arvovaltaista terrorismin torjunnan asiantuntijaryhmää kolme vuotta,

Hän erosi puheenjohtajan tehtävistä 19. huhtikuuta 2007. Samana päivänä nimitettiin Vanhasen kakkoshallitus.

Vain 12 päivää myöhemmin, vappuna 1. toukokuuta 2007, Selin päätettiin siirtää kenttävalvontayksikön päälliköksi. Päivämäärän vahvistaa Supon viestintäjohtaja Liinu Lehto-Seljavaara.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Siirto oli selvä alennus. Alennuspäätös kuitenkin salattiin puoli vuotta. Selinin siirtäminen toiseen tehtävään päästettiin julki vasta sen jälkeen, kun Supon uudeksi päälliköksi oli 1. marraskuuta 2007 nimitetty sisäministeri Anne Holmlundin erityisavustaja Ilkka Salmi.

Näin syrjäyttäminen saatiin näyttämään tavanomaiselta uuden johtajan mukanaan tuomalta uudelleenjärjestelyltä.

On ilmeistä, ettei se ollut sitä.

Paavo Selin on entinen Helsingin rikospoliisin ylikomisario, joka siirtyi Supoon huumepoliisin päällikön paikalta. Selin tunnetaan pätevänä poliisina ja suorapuheisena miehenä.

Todennäköisesti jälkimmäinen käänsi hänen uransa laskuun.

Selinin kyvykkyyttä entiseen tehtäväänsä ei ole koskaan asetettu kyseenalaiseksi – lukuun ottamatta Kataisen palautetta Nato-lausuntoon.

Kataisen ja Nevalan sitaatit on poimittu Nelosen uutisista.

Mikko Niskasaari

  • 5.10.2010