Kirjoittanut Jari Tamminen

Jumalaista menoa

Lukuaika: < 1 minuutti

Jumalaista menoa

Arvostelussa Garth Ennisin kirja Thor – Viikingit.

Amerikkalaisen mainstream-sarjakuvan irlantilaisen kauhukakaran Garth Ennisin tarina ukkosenjumala Thorista julkaistaan suomeksi Thor-elokuvan vanavedessä.

Näin siitäkin huolimatta, että albumilla ja elokuvalla ei ole muuta yhteistä kuin päähenkilö. Jo 1960-luvulta Marvel-sarjakuvauniversumin vakiokalustoon kuulunut Thor kohtaa Ennisin suhteellisen kreisissä tarinassa zombieviikinkejä, jotka pistävät New Yorkin matalaksi ja pätkivät kaikkia turpaan.

Tarinoissaan Yhdysvaltain presidentin murhannut sekä ultraväkivaltaisia ja asefetisistisiä kostofantasioita esitellyt Ennis ei ole jättänyt uskontoakaan rauhaan. Preacher-sarja oli lähinnä rienaava, ja tälläkin kertaa eri uskontojen ja jumalien sekoittaminen keskenään on kerrassa raikasta kontekstissaan.

Thor –Viikingit -albumin kuvaus viikingeistä on vähemmän mairitteleva. Nämä raivohullut raakalaiset ovat kaukana kunnian kentät -fantasioista, joita nykyään niin monet kansallistunteen kyllästämät suomalaisetkin elättelevät.

Ennis ei tällä kertaa listi presidentti Bushia, mutta niittää hänet maahan sanan säilällä tässä alkujaan vuonna 2003 ilmestyneessä helmessä.

Garth Ennis:
Thor – Viikingit.
Egmont Kustannus 2011.
128 s. Neljä tähteä.

Jari Tamminen