Lukuaika: < 1 minuutti

Journalistinen karkkikauppa

Luke Harding on edelleen aktiivinen Wikileaksin käyttäjä.

Arvostetun brittiläisen sanomalehden The Guardianin kirjeenvaihtajan Luke Hardingin mukaan Wikileaks on journalistinen karkkikauppa.

”Yhtäkkiä meillä toimittajilla oli käytössämme valtava tietolähde, josta pystyi poimimaan käyttöönsä rajattomasti salaista tietoa”, Harding sanoo.

”Hulluinta oli se, että minun kuvani amerikkalaisesta diplomaattikunnasta muuttui Wikileaksin myötä positiivisemmaksi. Sieltä löytyi paljon ihmisiä, jotka uskovat sellaisiin asioihin kuin ihmisoikeuksiin ja sananvapauteen. Dokumenttien julkaisu tuntui Yhdysvaltain hallinnon kannalta jopa hyvältä asialta.”

Wikileaks on edelleen Hardingille tärkeä päivittäinen apuväline hänen työssään.

”Käytän sitä vieläkin pari, kolme kertaa viikossa. Juuri ennen kuin tulin Helsinkiin tutustuin Suomea käsitteleviin diplomaattisähkeisiin.”

Harding on kirjoittanut kollegansa David Leighin kanssa Wikileaksin perustajaa Julian Assangea käsittelevän kirjan. Assangen ja Wikileaksin niputtaminen tuntuu ärsyttävän häntä.

Todellinen sankari Wikileaksin tapauksessa on Hardingin mukaan Yhdysvaltain armeijan sotilas Bradley Manning. Hän vuoti salaista diplomaattikirjeenvaihtoa Wikileaksille vuonna 2010.

”Manning sai viidenkymmenen vuoden vankilatuomion. Jos minä haluaisin tukea Wikileaksin toimintaa taloudellisesti, lahjoittaisin rahaa Manningin puolustamiseksi.”

Mikko Siltanen

  • 2.11.2012