Kirjoittanut kati pietarinen

Jenkkisankareita lapsille

Lukuaika: < 1 minuutti

Jenkkisankareita lapsille

Arvostelussa Barack Obaman lastenkirja Laulan sinusta – kirje tyttärilleni.

Kun lastenkirjan on kirjoittanut mies nimeltä Barack Obama, kyseessä ei ole pelkkä lastenkirja. Vaalivoiton ja virkaanastujaisten välillä kirjoitettu kirje tyttärille onkin avoimesti isänmaallista henkeä nostattava amerikkalaisten ylistys: se esittelee 13 jenkkisankaria menneiltä vuosisadoilta 1970-luvulle asti.

Kukin sankari edustaa tiettyä arvoa, joita lastenkin olisi pidettävä tärkeänä – esimerkiksi luovuutta, urheutta tai toisten auttamista. Kirjan tärkein tehtävä lie amerikkalaisen kaanonin uudistaminen. Kuolleiden valkoisten mahtimiesten rinnalle nostetaan myös kuolleita mustia miehiä ja naisia, espanjalaissukuniminen maatyöläinen, intiaanipäällikkö Istuva Härkä sekä elävä kiinalaistaustainen taiteilija.

Nykylastenkirjallisuudessa harvemmin puhutaan arvoista tai sankareista näin suoraan. Obaman teksti onkin mahtipontisuudessaan melko raskasta. Suomessa, jossa isänmaan suuruuksia esittelevä lastenkirjallisuus on ylipäänsä harvinaista, formaatti tuntuu kummalta – esittelyssähän ovat kaukaisen maan sankarit.

Tekstiä kuvittavat Loren Longin jylhän kauniit maalaukset, mutta monotoninen taitto tekee kirjasta visuaalisesti vanhanaikaisen. Kansisivuilla seikkailee itse presidentti tytärtensä ja näiden suurta mediahuomiota saaneen koiran kanssa.

Barack Obama: Laulan sinusta – kirje tyttärilleni. WSOY 2011. 36 s. Kolme tähteä.

Kati Pietarinen