Kirjoittanut anna-sofia joro

Jazz tarvitsee naisia

Lukuaika: < 1 minuutti

Jazz tarvitsee naisia

”Bändimme soundiin kuuluu tyylien sekoittelu, tärkeintä on että musiikki kuulostaa hyvältä. Joskus vietämme kuukausia jonkun sävellyksen parissa vain huomataksemme, ettei se toimi. Tärkeitä ovat ne maagiset hetket, joina tempo, tyyli, soundi ja vapaus kohtaavat.”

Ranskalainen nykymusiikkipianisti Eve Risser ja japanilainen rock- ja jazzrumpali Yuko Oshima opiskelivat yhtä aikaa Strasbourgin konservatoriossa. He pitivät hauskaa, söivät sipsejä ja kuuntelivat japanilaisbändi Super Junky Monkeyta.

Yhteinen musisointi kuulosti hyvältä ja syntyi Donkey Monkey, joka saapuu Tampere Jazz Happeningiin marraskuussa. Bändin piti tulla esittelemään uutta levyään, mutta julkaisu siirtyy helmikuulle.

”Liian paljon töitä, mutta niinhän se aina menee”, valittaa Eve Risser Ranskasta. Kiirettä tuntuu piisaavan, sillä Risser kertoo nukahtaneensa kesken meilihaastattelun.

Pianoa ja huilua soittavan Risserin tausta on nykymusiikissa ja improvisaatiossa, Japanin rockskenessä vaikuttanut Oshima soittaa rumpuja.

”Tykkäämme perkussioista! Täydennämme musiikkia esimerkiksi melodikalla, elektroniikalla tai preparoidulla pianolla. Me myös laulamme”, Risser kertoo.

Donkey Monkey liukuu kokeellisesta electronicasta ja jazz-improvisaatiosta ragtimeen sekä nykymusiikista boogie-woogien kautta japanilaiseen elektroniseen musiikkiin. Ja niin edelleen. Genrerajojen yli hyppivien jazzbändien musiikkia on vaikea määritellä.

”Bonbon-jazz?” ehdottaa Risser. ”Bändimme soundiin kuuluu tyylien sekoittelu, tärkeintä on että musiikki kuulostaa hyvältä. Joskus vietämme kuukausia jonkun sävellyksen parissa vain huomataksemme, ettei se toimi. Tärkeitä ovat ne maagiset hetket, joina tempo, tyyli, soundi ja vapaus kohtaavat.”

Jazzmaailma on edelleen aika maskuliininen. Onko naismuusikolla vaikeaa?

”Ainakin Ranskassa!” Risser sanoo. ”Soitan ainoana naisena kansallisessa jazzorkesterissa. Se on kunnia, muttei mitenkään heijasta todellisuutta. Naisten pitää aina todistaa niin paljon enemmän kuin miesten.”

”Donkey Monkey on ensimmäinen bändi, jossa työskentelen naisen kanssa. Ystävyytemme on tehnyt bändistä vahvemman – ja vakavamman.”

Risserillä on toinenkin bändi ruotsalaislaulaja Sofia Jernbergin kanssa.

”Skandinaviassa miesten jazz-ylivalta ei ole yhtä ilmeistä.”

Risserillä on aikaa nähdä toivomiaan muutoksia, jos hänen haaveensa toteutuu.

”Tahdomme jatkaa soittamista kunnes meistä tulee isoäitejä eli Mamy Donkey Monkey.”

Tampere Jazz Happening 4.–7.11. Tullikamarin Pakkahuoneella & Klubilla & teatteri Telakassa.

Anna-Sofia Joro