Kirjoittanut Kimmo Jylhämö

Järkeä aakkosissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Järkeä aakkosissa

Arvostelussa Voltairen kirja Filosofinen sanakirja eli järki aakkosissa.

Voltairen filosofisessa sanakirjassa on monta hyvää puolta. Ensinnäkin miniesseet ovat sopivan lyhyitä. Ne saa luettua loppuun ennen kuin nukahtaa, semminkin kun yöpöydällä makaa Dostojevskin Idiootti, joka vaatii lukijan täyden huomion.

Hyvää sanakirjassa on myös se, että esseet ovat hauskoja. Välillä ne muistuttavat tyyliltään Borgesin pseudotieteellisiä sekoiluja, mistä rakentuukin aasinsilta siihen, että runossaan Los Justos Borges puhuu Voltairesta eräänä, joka pelastaa maailman. Pelastaa maailman?

Maailman pelastaminen tarkoittaa Voltairella maltillista mutta kumouksellista taikauskon, suvaitsemattomuuden ja sivistymättömyyden purkamista – jota voi harjoittaa siinä puutarhanhoidon ohessa.

Kirjan artikkelissa Viallinen ymmärrys Voltaire runoilee näin: ”Meillä on sokeita, silmäpuolia, kierosilmäisiä, niitä joiden silmät harittavat, pitkänäköisiä, likinäköisiä, niitä jotka näkevät selvästi, sumeasti tai heikosti tai tarkkaavat väsymättömästi. Miltei samoin toimii myös ymmärryksemme. Harvinaisia ovat sen sijaan väärinnäkijät.”

Filosofinen sanakirja sopii mainiosti Idiootin kumppaniksi.

Voltaire: Filosofinen sanakirja eli järki aakkosissa (1769). Suom. Erkki Salo. Vastapaino 2013. 526 s. Viisi tähteä.

Kimmo Jylhämö