ITE-taiteilija testamenttasi onnellisuutta ihmisille

Lukuaika: < 1 minuutti

ITE-taiteilija testamenttasi onnellisuutta ihmisille

Erkki Pirtola on kuullut huhun, että 
Elis Sinistön Villa Mehu myydään.

Vuonna 2004 kuollut Elis Sinistö testamenttasi ihmeellisen paikkansa Villa Mehun Kirkkonummen Veklahdessa ”kaikille maailman ihmisille kohtauspaikaksi, missä voitaisiin mietiskellä, miten tullaan onnelliseksi ilman rahaa ja huumaavia myrkkyjä”.

Paikka päätyi ITE-museolle, mutta koska museo oli tuolloin Kaustisen Kansantaiteenkeskuksen alaisena, se joutui kansanmusiikkisäätiölle. Nyt koko paikka on konkurssissa.

Allekirjoittaneelle vakuutettiin testamenttia tehtäessä, että ”säätiöt ovat suojatut konkursseilta”, mutta niin ei kai sitten olekaan.

Sinistö ei olisi halunnut ”antaa paikkaa roistojen haltuun”, mutta niin näyttää käyneen. Eettisesti katsoenhan testamentti tulisi toteuttaa ihmiskunnan hyödyksi, ja Kaustisten tulisi luovuttaa paikka vähintäänkin ITE-museolle, joka on siirtynyt Kokkolaan Keski-Pohjanmaan maakuntamuseon alaisuuteen.

Ulosottajat eivät tietenkään eettisistä arvoista piittaa. Kaikki muutetaan rahaksi, ellei nyt sitten joku ihmemesenaatti tule väliin ja pelasta Mehutietä, kuten Veijo Rönkkösen joogapuistoa Parikkalassa ja Kalervo Palsan Getsemanea Kittilässä.

Mehutien fantastiset rakennelmat, ITE-taiteen arkkitehtoniset helmet ovat alkaneet rapistua, mutta ne ovat kunnostettavissa talkootöillä. Ja mikä estäisi rakentamasta lisää!

Mehutiellä voisi olla joku lennokas hirsiluomus, jossa näytettäisiin Elis-videoita ja -kuvia. Voitaisiin perustaa Elis-perinneseura, joka keräisi Elis-tietoutta, ja Mehutien tanssipaviljongissa voisi pitää Elis-iltamia ja Eliksen savusaunoissa ottaa makoisia löylyjä. Paikalla voisi olla vaihtuvia ITE-veistosnäyttelyitä ja majanrakennuskursseja. Eliksen luonnonmukaisen elämän kokeiluja ja keksintöjä voisi jatkaa.

Pyhimysklovni Sinistö oli eläessään legenda, jonka kaikki tunsivat. Tämä kierrätystaiteen uranuurtaja alkoi rakentaa Villa Mehuaan 1960-luvulla ja piti siellä esitysteatteria vierailijoille. Hänen aforistiset viisautensa ja koko profeetallinen hahmonsa ansaitsevat muistomerkkinsä, elävän Mehutien!

Nyt kun Helsinkiä tuhotaan, puistot parturoidaan, eikä missään ole paikkaa, jossa kohdata ihmisiä yhteisen tekemisen ja ideoiden parissa, Mehutiestä voisi tulla sellainen Connecting People -paikka, jossa päästä hetkeksi tästä marketmyllystä luonnolliseen olemiseen.

Elis Sinistön perinnön puolustamisesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä osoitteeseen projektivillamehu(a)gmail.com.

Erkki Pirtola

  • 4.6.2012