itämerellinen teatteria

Lukuaika: < 1 minuutti

itämerellinen teatteria

Baltic Circle -teatterifestivaali valtasi muutamia Helsingin teattereita marraskuussa 2003.

Tiedätkö ilmiön? Maaseudun väki ei luota Helsingin herroihin, ja Arkadianmäki taas väittää sitä Brysselin viaksi. Yhdysvallat uhoaa koko muun maailman olevan heitä vastaan, ja YK yrittää pitää maailmankokoista korttitaloaan pystyssä. Poliitikot haukkuvat toimittajia, ja mediatalot pistävät kaiken kiireen syyksi. Naapuri syyttää toista ja ystävä entistään. Itsekin syytän useimmiten syysmasennusta. Kukaan ei enää sano ”Minä se olin, minä sen tein.”

Joku kuitenkin puhuu. Marraskuun muutos tulee tällä kertaa Baltic Circle -festivaalin muodossa. Baltic Circle on Itämeren alueen teatteri-ihmisten hyväveliverkosto, sanan positiivisessa merkityksessä. Siihen kuuluu joukko teatteriryhmiä Itämeren alueen maista, ja sen tavoitteena on tarjota mahdollisuus teatterialan yhteistyöhön, Euroopan laajuudessa.

Nyt toisen kerran järjestettävä Baltic Circle -festivaali tarjoaa helsinkiläisten iloksi tapahtuman, joka ei tahdo olla mikään perinteinen festivaali. Mieluumminkin kyse on yli viikon mittaisesta teatterijuhlasta, kuten taiteellinen johtaja Erik Söderblom tapahtumaa kuvailee.

Runsaan viikon ajan Helsingissä nähdään esityksiä, joiden riippumattomuus repii auki myös teatteriperinteen.

Viikon aloittaa suomalaisen teatterin katselmus Finnish Case. Ulkomaisten vieraiden esitykset puolestaan tuovat lavoille niin tanskalaista dadaa kuin eestiläistä fiktiivistä dokumenttiakin. Suuri osa esityksistä on tämän vuoden ensi-iltoja. Lisäksi ohjelmassa on varsinaisten esitysten lisäksi klubeja, elokuvia ja lukuteatteria.

Itämeren yhteisessä ammeessa teatterilla on monitahoiset perinteet, mutta yllättäen useissa teoksissa käsitellään samanlaisia teemoja. Monissa niistä puhutaan EU:sta, maailmasta syyskuun 11. päivän jälkeen tai pienen ihmisen hämmästyksestä muutosten pyörteissä. Tärkeämpää esitysten valikoitumisessa on kuitenkin ollut se, että ne edustavat itseään rehellisesti, aidosti ja uuttaluovasti.

Ai mitäkö alun korttitalolla on tekemistä Baltic Circlen kanssa? Festivaalin järjestäjät lupaavat jotain harvinaista. Baltic Circle ottaa vastuuta, ei vain itsestään vaan yleisesti. Lavalle nousevat ihmiset ovat sanojensa vakuutena ilmielävinä ja lihanmakuisina. Harvinaislaatuista suoraselkäisyyttä. Ja siksi niin pirun virkistävää.

Baltic Circle -teatterifestivaali 21.–30.11. Helsingin Q-teatterissa, KokoTeatterissa, Aleksanterin teatterissa & Mediakeskus Lumeessa. www.q-teatteri.fi/baltic_circle.

Susanna Okker

  • 9.9.2009