Itä vaikenee

Lukuaika: 2 minuuttia

Itä vaikenee

Itä-Eurooppa ei ole käsitellyt natsimenneisyyttään.

Brooklynissä syntyneellä amerikanjuutalaisella Efraim Zuroffilla (s. 1948) on kiire. Kaikki kolmannen valtakunnan uskolliset palvelijat eivät ole vielä kuolleet. Hän lanseerasi vuonna 2002 vielä elossa olevien natsirikollisten jäljitysoperaation ”Viimeinen mahdollisuus”.

Muistelmakirja, Operation Last Change, on dokumentti tuosta natsijahdista. Natsirikollisten tuominen oikeuden eteen osoittautui lähes mahdottomaksi tehtäväksi.

Pahimmat natsirikolliset tulivat Ukrainasta, Kroatiasta ja Baltian maista. Zuroff muistuttaa, että natsiyhteistyö oli Itä-Euroopassa aivan toista luokkaa kuin Länsi-Euroopassa.

Zuroff syyttää baltteja kolmesta asiasta. He osallistuivat omien juutalaistensa teloituksiin. Baltiaan tuotiin muualta Euroopasta juutalaisia teloitettavaksi. Baltit osallistuivat juutalaisten murhiin myös maiden ulkopuolella, Valko-Venäjällä ja Puolassa. Yhteistyö meni niin pitkälle, että paikallinen turvallisuuspoliisi integroitiin natsiorganisaatioihin.

Latvialaisten ja liettualaisten natsirikollisten suuri määrä hämmästyttää erityisesti Australiassa. Simon Wiesenthal Center löysi sieltä 336 epäilyttävää liettualaista ja 117 latvialaista.

Kylmä sota auttoi Itä-Euroopan natsirikollisia. He esiintyivät antikommunisteina uusissa kotimaissaan.

Australiassa latvialainen natsirikollinen palkattiin siirtolaisvirastoon estämään kommunistien pääsyä maahan. Virka auttoi miestä päästämään maahan muita natsirikollisia Latviasta.

Kuudesta miljoonasta tapetusta juutalaisesta Saksan omia juutalaisia oli vain kymmenesosa eli 600 000. Valtaosa tapetuista juutalaisista oli Itä-Euroopasta.

Eniten juutalaisia tapettiin Puolassa, 3,3 miljoonaa. Prosentuaalisesti vainot olivat kaikkein pahimmat Baltiassa, missä juutalaiset tuhottiin 95-prosenttisesti. Itä-Euroopan maat ovat Zuroffin mukaan hyvin haluttomia tunnustamaan osuuttaan natsirikoksiin. Maissa nouseva nationalismi on myös sekoittanut asetelmia.

Kroatiassa presidentiksi noussut, Titon kanssa natseja vastaan taistellut partisaani Franjo Tudjman onnittelee itseään eräässä puheessaan sanoen: ”Jumalan kiitos, vaimoni ei ole kumpikaan, ei serbi eikä juutalainen!”

Zuroff järkyttyy Liettuassa huomatessaan, ettei liettualaisilla ole aikomustakaan katua. Zuroff olisi edellyttänyt anteeksipyyntöä, uhrien kunnioitusta, rikollisten saattamista vastuuseen teoistaan, dokumentointia ja koulujen opetuksen uusimista.

Testamenttinaan Zuroff varoittaa uudesta uhkasta, joka nousee Baltian maista. Maat pyrkivät rinnastamaan kommunismin ja fasismin. Zuroff pitää rinnastusta historian vääristelynä ja vaarallisena revisionismina.

Baltit lavastavat Zuroffin mukaan itseään uhreiksi sen sijaan, että myöntäisivät osasyyllisyytensä holokaustiin. He aikovat pyyhkäistä holokaustin eurooppalaisesta historiankirjoituksesta, Zuroff varoittaa.

Efraim Zuroff: Operation Last Change. Palgrave Macmillan 2009. 256 s.

Leena Hietanen

  • 5.11.2010