Israelilaista mättöä

Lukuaika: 2 minuuttia

Israelilaista mättöä

Tänä iltana Uri Ya`ackobi valitsi päivällisruuaksi kaalikääryleet.

”Elämä opetti minulle ruuanlaiton. Kokkaus vaikutti mukavalta puuhalta, joten päätin vain lähteä kokeilemaan. Aluksi ei sujunut kovin hyvin, mutta nykyään pärjään ihan kivasti. Osaan laittaa vähän ruokaa itselleni, kun olen nälkäinen. Toivotaan, että tämä onnistuu”, sanoo Uri Ya`ackobi äänessään tietty epäilys.

Vietämme koleaa syysiltaa kotimme remonttikaaoksen alla olevassa keittiössä. Nuori israelilainen on käymässä Suomessa ja aikoo erilaisten keskustelutilaisuuksien ohessa puhua kotimaansa nykytilanteesta.

Hän opiskelee kotikaupunkinsa Jerusalemin yliopistossa matematiikkaa ja asuu opiskelijayhteisössä, jossa hänellä on tapana kokata koko joukolle.

Israelilainen teurastustapa kosherperinteen mukaan saa Uri Ya`ackobin vatsan kääntymään nurin. Hän ei pidä siitä, että eläinten – tai ihmisten – annetaan vuotaa kuiviin. Hän onkin siksi sekä vegetaristi että totaalikieltäytyjä.

Armeijan kutsuntoja Israelissa ei ole. Kaikista kansalaisista tulee automaattisesti sotilaita kahdeksantoista vuotta täytettyään. Armeijan ensimmäinen kontakti nuoriin on käsky hakea univormu.

Ya`ackobi ja yhdeksän hänen toveriaan kieltäytyivät yksissä tuumin astumasta armeijan riveihin. Hän sai neljän ja puolen kuukauden vankeusrangaistuksen. Hänen tuomionsa oli huomattavasti lievempi kuin erään hänen ystävänsä, joka istui vankilassa kokonaiset kahdeksantoista kuukautta. Rangaistuksen pituus määräytyy aivan sattumanvaraisesti. Riippuu yksinkertaisesti siitä, mitä komentaja sattuu pitämään sopivana.

Jerusalemia Ya`ackobi kuvailee jaetuksi kaupungiksi. On israelilaisia, jotka eivät koskaan käy palestiinalaisten asuttamissa Jerusalemin itäisissä osissa eli vanhassa kaupungissa.

On palestiinalaisia, jotka eivät hakeudu läntisiin, uudempiin kaupunginosiin. Paitsi päiväsaikaan mennäkseen töihin. Länsi-Jerusalemin ravintolat ovat heille liian kalliita, ja he pelkäävät iltaisin, että rajapoliisit ottavat heidät kiinni.

Israelilaiset omalla puolellaan kuvittelevat, että vanhassa kaupungissa on vaarallista. Ya`ackobista on mukavaa käydä itäpuolella: “On kuin tulisi kokonaan toiseen maailmaan, jossa on kävelykatuja, paljon pikkukauppoja ja toreja. Yöelämää ei ole, mutta ruoka on hyvää!”

Israelilainen ruoka on enimmäkseen pikaruokaa, jota ostetaan kadulta, kuten hummusta, “israelilaisinta, mitä olla voi”, falafelia ja shawarmaa, joka muistuttaa kebabia, mutta on täytetty kalkkunalla. Meille Uri Ya`ackobi oli luvannut valmistaa shaksukaa, erästä hänen suosikkiruokaansa.

Shaksuka on pataruoka, johon tulee tomaatin paloja, paprikaa, chiliä, sipulia, valkosipulia ja paljon mausteita, kuten kuminaa, muskottia ja garam masalaa. Kun pata kiehuu, haudutetaan kaksi raakaa kananmunaa ja annetaan niiden hyytyä.

Oikeastaan ei ole olemassa israelilaista ruokaa. Kaikki ruokalajit ovat peräisin juutalaisten maahanmuuttajien entisistä kotimaista, tai sitten ruoka on palestiinalaista.

Tänä iltana Uri Ya`ackobi valitsi päivällisruuaksi kaalikääryleitä. Hänen mielestään ne olisi parempi tehdä viininlehdistä. Niitä ei löydy lähikaupastamme, joten korvaamme ne kaalinlehdillä. Niin Israelissakin toisinaan tehdään

Voimme vain todeta, että hänen ystävänsä opiskelija-asunnossa saavat olla tyytyväisiä. Ruoka oli hyvää ja taatusti terveellistä. Suloinen sitruunainen tuoksu tulvahti kannen alta!

Israelilais-palestiinalaiset kaalikääryleet

2 keskikokoista sipulia pilkottuna

6 valkosipulinkynttä pieneksi pilkottuna

1 purkki (200 g) herkkusieniä (ja/tai munakoisoa, kesäkurpitsaa) pieneksi pilkottuna

3 1/2 dl jasmiiniriisiä

mainos

2 tlk jauhettua juustokuminaa

1 tlk mustapippuria

1 tlk jauhettua muskottipähkinää

1 tlk jauhettua korianteria

1/2 tlk sitruunasuolaa

2 tlk suolaa

3 rkl oliiviöljyä

yhden sitruunan mehu

1 sitruuna viipaloituna

1 pieni prk tomaattipyreetä (n. 4 rkl)

1 ruukkupersilja, pieneksi hakattuna

1/2 ruukkutilli, pieneksi hakattuna

1 keskikokoinen kaalinpää

Laita kaali suureen kattilaan kymmeneksi minuutiksi kiehumaan ja sitten sivuun jäähtymään. Valmista sillä välin täyte. Lämmitä oliiviöljyä syvässä paistinpannussa tai valurautapannussa, lisää sipuli ja valkosipuli, pilkotut herkkusienet ja muut vihannekset, lisää mausteet, raaka riisi, tomaattipyree, sitruunamehu ja viimeiseksi tilli ja persilja. Paista kaikkia yhdessä 10–15 minuuttia.

Ota suuri paksupohjainen kattila ja lorauta vähän oliiviöljyä pohjalle.

Kuori kaali varovasti ja leikkaa lehdistä pois kova kanta. Laita jokaiselle lehdelle vähän täytettä ja rullaa kiinni. Pakkaa kaalikääryleet tiiviisti kattilaan ja laita sitruunaviipaleita väleihin. Peitä kaikki kiehuvalla vedellä ja laita lautanen päälle painoksi. Keitä kannen alla, alhaisella lämmöllä tunti. Tarjoa vihreän salaatin ja pitaleivän kanssa.

Susanne Ådahl

  • 9.9.2009