Iskulauseita kunnon ruoasta

Lukuaika: < 1 minuutti

Iskulauseita kunnon ruoasta

Arvostelussa Michael Pollanin kirja Oikean ruoan ohjeet. Syöjän käsikirja.

Michael Pollan kiteytti yksinkertaista ja tervejärkistä syömistä koskevat ohjeensa muutama vuosi sitten ilmestyneessä teoksessa Oikean ruoan puolesta.

Kirjassa on kolme ydinajatusta: Syö ruokaa. Sopivasti. Lähinnä kasviksia. Näille peruspilareille perustuu myös tekijän uusin kirja Oikean ruoan ohjeet.

Kirjasessa Pollan antaa 64 napakkaa sääntöä, joiden avulla ruokavalinnat ovat terveellisiä ja helppoja. Ohjeisto on vastakommentti hallitsemattomina velloville ruoka- ja ravinto-suosituksille, joiden perusteella tavallinen ihminen ei enää tiedä, mitä suuhun voi laittaa.

Kirjan muistisäännöistä osa on Pollanin itsensä kehittämiä, osa blogilukijoilta tai kansanperinteestä lainattuja. Aika monet nikseistä, ehkä parhaimmat, sisältyvät jo Oikean ruoan puolesta -kirjaan. Yksi suosikeistani on tämä: ”Vältä tuotteita, joissa on yli viisi ainesosaa.” Ohje helpottaa pähkäilyä ruokakaupassa, sillä jo pikaisella vilkaisulla saa käsityksen, onko ostoskoriin menossa aitoa ruokaa vai pitkälle jalostettua teollista tavaraa.

Oikean ruoan ohjeet on kiireisen selailijan käsikirja, josta saa kyllä käsityksen aiheesta. Vinkkiopuksen rinnalle tai sijaan suosittelen silti Pollanin aiempaa, perusteellisempaa ja siten perustelevampaa teosta.

Michael Pollan:
Oikean ruoan ohjeet.
Syöjän käsikirja.
Atena 2011. 140 s. KOlme tähteä.

Marjo Jääskä

  • 31.5.2011