Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Isi ja äiti piirtävät

Lukuaika: < 1 minuutti

Isi ja äiti piirtävät

Oululainen Asema Kustannnus testaa päiväkirjamaista sarjakuvakerrontaa.

OULULAINEN ASEMA KUSTANNUS testaa Ville Rannan Isi on vähän väsynyt ja Kati Kovacsin Silmä ulos -teoksilla päiväkirjamaista sarjakuvakerrontaa. Kustannusteknisesti mallia on haettu etenkin Ranskasta, missä sarjakuva taiteilijoiden luonnoskirjoihin perustuvat teokset ovat tavanomaisia.

Ville Rannan kirjassa kuitenkin näkyy, että noin 150-sivuinen kirja on ajatuksella työstetty yli tuhannen sivun merkinnöistä. Vaikka viivan ja tarinan hakemisessa on yhä näkyvissä hetken taltiointi, samaan aikaan kokonaisuus on muokattu toimivaksi draamaksi.

Isi on vähän väsynyt toimii erityisen hienosti siksi, että se uskaltaa päästää lukijan hyvin lähelle perheen arkea eikä missään vaiheessa tule vaivautunut olo. Ranta onnistuu avaamaan vanhemmuuden ongelmakohtia tuoreella tavalla valahtamatta sellaiseen ylitunteellisuuteen, joka yleensä tekee kaikenlaisesta vanhemmuustaiteilusta sietämätöntä.

Kati Kovacsin Silmä ulos antaa sekin näkökulmia räväkän ja taitavan sarjakuvantekijän maailmaan. Tosin Kovacs pitää lukijan selvästi kauempana kuin Ranta. Silmä ulos on myös aiheesta toiseen huojuvassa luonnostelussaan lähempänä alkuperäistä ajatusta kuin Rannan teos.

Kustantamosta kerrotaan, että teokset ovat menestyneet taloudellistenkin odotusten mukaan, ja jotain jää ehkä kerrankin omien kulujen päälle. Kevääksi on suunnitteilla lisää vastaavia nimikkeitä.

Ville Ranta: Isi on vähän väsynyt. 148 s. Kati Kovacs: Silmä ulos. 140 s. Asema 2005.

Tuomas Rantanen