Kirjoittanut Jari Tamminen

Is this Nicaragua?

Lukuaika: < 1 minuutti

Is this Nicaragua?

Elokuvanäytösten sarja Doc Lounge rantautuu Helsinkiin, Tampereelle & Ouluun.

Elokuvanäytösten sarja Doc Lounge rantautuu Suomeen, kuten niin monet muutkin hyvät asiat, Ruotsista. Myös Tanskaan levinnyt konsepti tuo dokumenttielokuvan, paneelikeskustelun ja tekijävieraat ravitsemusliikkeiden rentoon ilmapiiriin. Luvassa on ennakko- ja ennakkoennakkonäytöksiä koti- ja ulkomaisista elokuvista, jotka päätyvät laajempaan levitykseen joskus hamassa tulevaisuudessa.

Suomessa Doc Lounge käynnistyy syksyn aikana kolmella paikkakunnalla, Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Vaatimattomuuksissaan toiminta polkaistaan käyntiin Helsingissä ravintola Bellyssä samalla kun Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali täyttää kaupungin vuoden parhaalla elokuvatarjonnalla.

Avajaiselokuvana esitetään ruotsalainen BANANAS!*, jossa seurataan nicaragualaisten banaaniviljelmien työntekijöiden oikeustaistelua Dole Foodia ja Dow Chemicalsia vastaan. Yhdysvaltalainen huippujuristi Juan ”¡Accidentes!” Dominiguez edustaa 12 työläistä, jotka vaativat korvauksia Nemagon torjunta-aineen aiheuttamista sairastumisista, elinvaurioista ja kuolemista. Nemagonin käyttö kiellettiin Yhdysvalloissa vuonna 1977.

Tämä oli ensimmäinen kehitysmaan työläisten yhdysvaltalaista yhtiötä vastaan yhdysvaltalaisessa tuomioistuimissa käymä oikeustaistelu. Elokuvan valmistumisen jälkeen Dominiguez päätyi edustamaan yli 10 000 maatyöläistä, jotka vaativat Dolelta ja Dowlta hyvitystä.

BANANAS!* saattaa myös poikia oikeustaistelun omalla tahollaan. Dole uhkaa haastaa ohjaaja Fredrik Gertten oikeuteen, mikäli dokumentti esitetään missään. Esimerkiksi Saksan suurimman dokumenttijärjestö AG DOKin johtaja on pillastunut tästä pyrkimyksestä rajoittaa sananvapautta. Hän uhkaa esittää kaikille järjestönsä 850 jäsenelle ja sen sisarjärjestöille, että nämä tekisivät kriittisiä dokumentteja Dolesta.

Doc Lounge 24.9. Helsingin Bellyssä, Uudenmaankatu 16.

Jari Tamminen