Irti talouskasvun kahleista

Lukuaika: < 1 minuutti

Irti talouskasvun kahleista

Radio-ohjelma purkaa myyttejä palkkatyöstä.

Yhteiskunnassamme on paljon turhaa ja ympäristöä rapauttavaa työtä”, sanoo sosiologi ja tutkiva kirjailija Jarna Pasanen.

”Taistelu luonnonvaroista kiihtyy, ja tällä menolla ajaudumme täydelliseen sekasortoon. On siis aika ravistella ihmisiä ja horjuttaa palkkatyön pyhää asemaa.”

Pasanen käsittelee talous- ja työelämän epäkohtia Yle Radio 1:n Suoraa puhetta! -ohjelmassa.

Pasanen kannattaa degrowth-yhteiskuntaa eli hillittyä talouslaskua, jossa ihmisten kulutus vähenisi ja palkkaerot ja työtunnit laskisivat minimiin. Kukaan ei saisi voittoa tai hyötyisi rahallisesti toisten tekemästä työstä.”

Degrowth-yhteiskunta olisi hallittu ja suunniteltu, pikkuhiljaa etenevä prosessi. Kaiken täytyy lähteä liikkeelle ihmisten herättelystä.

”Iso askel olisi jo se, että haitallisesta työstä keskusteltaisiin avoimesti ja sitä kyseenalaistettaisiin. Jokaisen tulisi miettiä, kuka hyötyy ja millä keinoilla, kuka kantaa ne työn hedelmät. Olisi oltava rohkeutta kysyä, mikä on arvokasta työtä ja mikä ei”, Pasanen kiteyttää.

”Ympäristöä ajatellen meidän pitäisi havahtua jo siihen, että Suomen ekologinen jalanjälki on kolme kertaa suurempi kuin saisi olla. Ja kun ympäristö voi huonosti, mekin voimme huonosti.”

Moni pyrkii jo nyt kuluttamaan eettisesti. Ongelma on se, että kulutettavat rahat on hankittu usein epäeettisellä työllä.

”Työtä tekemällä me muokkaamme tätä maailmaa, eivät arjen pikku kulutusratkaisut auta yksinään. On surullista, kuinka moni tekee omien arvojensa vastaista työtä.”

Jarna Pasasen Suoraa puhetta! -ohjelma teemalla Palkkatyö on yliarvostettua! lauantaisin kello 12.15 Yle Radio 1.

Reetta Huusko

  • 2.3.2011