Kirjoittanut Hanna Nikkanen

Intian ystävyys rakoilee

Lukuaika: < 1 minuutti

Intian ystävyys rakoilee

Intian ulkoministeri Pranab Mukherjee on vihjannut, että hyvät Kiinan-suhteet saattavat sittenkin olla Intialle Tiibetin kansan ystävyyttä arvokkaammat.

Tiibetin hallitus on ollut vieraana Pohjois-Intian Dharamsalassa 49 vuoden ajan. Levottomuuksien alkamisen jälkeen Intian ulkoministeri Pranab Mukherjee on vihjannut, että hyvät Kiinan-suhteet saattavat sittenkin olla Intialle Tiibetin kansan ystävyyttä arvokkaammat.

Intia on ottanut etäisyyttä pakolaishallitukseen jo muutaman vuoden ajan. Viime syksynä, kun Dalai-lama palasi USA:sta kongressin myöntämä kultamitali kapsäkissään, Intian hallitus kielsi ministereitään tapaamasta tätä.

Intian arvellaan odottavan Dalai-laman kuolemaa: Dharamsalan hallituksen tulevaisuus on nimittäin vaakalaudalla, kun nyt 72-vuotias johtaja vaihtaa pysyvästi maisemaa. Seuraajan valintaprosessi tulee olemaan vaikea.

Tiibetin hengellisen johdon kakkosmiehen Panchen-laman nimityskiista vuonna 1995 johti Dalai-laman tukeman kuusivuotiaan kandidaatin katoamiseen ja epäsuositun kiinalaiskandidaatin nimittämiseen tämän tilalle. Intia voi hyvinkin käyttää sekavaa tilannetta hyväkseen päästäkseen eroon Kiinan-suhteitaan rasittavasta pakolaishallituksesta.

Hanna Nikkanen