Lukuaika: < 1 minuutti

Intertekstualista iloittelua

Arvostelussa Alan Mooren teos Kerrassaan Merkillisten Herrasmiesten Liiga: 1910.

Alan Mooren Kerrassaan Merkillisten Herrasmiesten Liiga -albumit seuraavat ikuisen nuoruuden lähteen löytäneiden Allan Quartermainin (Kuningas Salomon kaivokset) ja Mina Murrayn (Dracula) seikkailuja läpi 1900-luvun alkupuoliskon klassikkokirjojen tapahtumien. Esimerkiksi Burroughsin Mars-kirjat kiedotaan Maailmojen Sodan tapahtumiin ja sekaan heitetään kapteeni Nemo.

Kaunokirjalliset viitteet muodostavat kudelman, jonka varaan rönsyilevät tarinat rakentuvat. Albumit pursuavat kaikkialla viitteitä kirjalliseen historiaan: sanomalehtien otsikoissa, seinillä roikkuvissa etsintäkuulutuksissa. Kaikkialla. Loputtoman rikas kerronta henkii Mooren fanaattista perehtymistä laajaan lähdeaineistoonsa, albumien henkilögallerian muodostaakin kirjallisien hahmojen kuka kukin on -lista. Mukana ovat kaikki alkaen tohtori Moreausta ja Ishmaelista päätyen tohtori Jekylliin ja herra Hydeen sekä Viiltäjä-Jackiin.

Ja lopuksi vielä viesti kaikille, jotka näitte umpisurkean LXG-elokuvan: tuo Sean Conneryn joutsenlaulu oli luokaton ja häpeäksi alkuteoksilleen.

Alan Moore: Kerrassaan Merkillisten Herrasmiesten Liiga: 1910. Egmont 2010. 84 s. Viisi tähteä.

Jari Tamminen