Ilmalaiva

Lukuaika: 2 minuuttia

Ilmalaiva

Toisinajattelija: Eräs toimittajatuttuni saapui Vladimir Putinin lehdistötilaisuudesta häikäistyneenä. Miten viisas, hurmaava ja huumorintajuinen presidenttimme onkaan ja mikä reaktionopeus!

Eräs toimittajatuttuni saapui Vladimir Putinin lehdistötilaisuudesta häikäistyneenä. Miten viisas, hurmaava ja huumorintajuinen presidenttimme onkaan ja mikä reaktionopeus! Turha väittää vastaan: on viisas, hurmaava, huumorintajuinen ja vielä reaktionopeuskin huippuluokkaa.

Jos tuttuni olisi luonnehtinut näillä sanoilla Venäjän presidentin sijasta vaikkapa televisiojuontajana heiluvaa kaunotarta, olisin minäkin saattanut ihastua. Pari vuotta sitten tämä toimittajatuttuni järjesti tyttärensä arvostettuun yliopistoon – maksoi kymmenentuhatta dollaria kyseisen opinahjon professoreille. Lahjakas tytär oli valmistautunut osallistumaan pääsykokeisiin rehellisesti eikä minulla ole epäilystäkään, etteikö hänellä olisi ollut kaikki edellytykset menestyä. Tytön annettiin kuitenkin ymmärtää, ettei tuo aataminaikainen keino toimi enää ollenkaan.

Viime syksynä samainen tuttuni hoiteli poikansa pois armeijan kutsunnoista – maksoi kolme tonnia (nyt jo euroja) kutsuntalautakunnalle. Taloudellinen uhraus ei harmittanut, koska poikia hänellä on vain yksi, kun taas harmaita kersantteja, jotka ovat valmiita tekemään ihmisestä invalidin, on Venäjän nykyarmeijassa kuin meren mutaa.

Ja kaiken tämän jälkeen hänet lähetettiin Putinin tiedotustilaisuuteen, josta hän palasi häikäistyneenä. Täytyy sanoa: PR-tuotteena Vladimir Putin on saavuttanut täydellisen ja lopullisen voiton. Perustuslain takuumies on jo aikaa sitten pessyt kätensä käytännön hommista ja leijuu Äiti-Venäjän yllä kuin suuri hopeinen ilmalaiva.

Ensimmäisen kerran tämä ohjelmanumero meni läpi, kun Putin julisti ensimmäisten vaaliensa alla helmikuussa 2000 toisen Tšetšenian sodan päättyneeksi ja itsensä armeijan ylipäällikkönä sodan voittajaksi. Venäjän joukot ovat vallanneet Groznyin – hurraa! Toinen kohta Putinin vaalikampanjan asialistalla oli korruption vastainen taistelu. On aika pistää loppu lahjonnalle, hän sanoi. Ja lopunhan hän siitä tekikin.

Korruptiossa pyörivä rahamäärä on kasvanut moninkertaiseksi, erityisen tuottavilla aloilla jopa puolet rahaliikenteestä liittyy korruptioon. Kansan tajuntaan on iskostunut muun muassa nimi Baikalfinansgrup, yhtiö joka sai haltuunsa öljy-yhtiö Jukosin päätoiminnot. Nyt, pari vuotta tuon tapauksen jälkeen eräs vladivostokilainen naistoimittaja pyysi tiedotustilaisuudessa perustuslain takuumiestä ottamaan Venäjän Kaukoidän suoraan hallintaansa, jotta virkamiesten mielivalta saataisiin loppumaan. ”Te kun osaatte ja pystytte mihin vain.”

Tuo vladivostokilainen toimittaja on tietysti eksoottinen tapaus, mutta jutun alussa mainittu ystäväni on sitä vastoin hiljainen, kiltti, rehellinen ja älykäs tyyppi ja silti hänkin saapui tuosta samasta tiedotustilaisuudesta valaistuneena.

On tehtävä johtopäätös: PR-tuotteena Putin on historian nykyvaiheessa saavuttanut täydellisen ja lopullisen voiton. On myös tunnustettava, että kansalaisten hallitsemana maana Venäjä on historian nykyvaiheessa kärsinyt täydellisen murskatappion.

Syy- ja seuraussuhteet eivät nyky-Venäjällä päde. Monien, jopa ihan järkevien, venäläispäiden sisällä vallitsee painottomuuden tila. Käsistä päästetty esine ei painovoimalain mukaisesti pyri kohti maapallon keskustaa, vaan se jää leijumaan sormien viereen. Ylä- ja alapuoli menevät sekaisin.

Venäläisten päiden yläpuolella leijuu vain suuri hopeanvärinen ilmalaiva nimeltä Vladimir Putin – se leijuu ja rauhoittaa ihmisten mielet sutjakalla olemuksellaan.

Kirjoittaja on venäläinen kirjailija ja satiirikko, jonka TV-ohjelmia on esitetty useilla sittemmin lakkautetuilla venäläiskanavilla. Käännös: Anu Lönnqvist.

Viktor Šenderovitš

  • 9.9.2009