Ikuinen väliinputoaja

Arvostelussa Marja Björkin kirja Prole.

Marja Björkin uusin kirja Prole paneutuu naisen maailmaan.

Björk kuvailee oivallisesti 1970-luvun Suomessa vallitsevaa vastakkainasettelun aikaa pienessä Pankakosken kylässä. Prolen nuori päähenkilö häpeää kouluttamatonta perhettään ja sekasotkua, jonka vanhempien ero saa aikaan. Häpeä seuraa aikuisuuteen asti, eivätkä edes työt ja uudenlainen elämä saa sitä katoamaan.

Tärkeintä on eronteko tytön ja perheen välillä. Hän ei ole niin kuin laiskat veljensä, jotka eivät saa mitään aikaiseksi. Hän ei ole eksynyt isänsä, joka ei saa enää elämäänsä kasaan. Ja kaikkein vähiten tyttö on oma äitinsä, joka itsekkäästi juoksentelee tansseista toisiin menetettyjen unelmiensa perässä.

Björk pitää jännitystä yllä kirjan viimeisille sivuille asti. Muutaman päivän makustelun jälkeen kirjan huuma alkaa kuitenkin laskea, ja kirja muuttuu vähitellen mukiinmenevyydeksi eikä tarjoa sen enempää pohdittavaa. Tämähän voisi olla jonkun elämäntarina.

Marja Björk:
Prole.
Like 2012. 212 s. Neljä tähteä.

Hanna Kärppä

Kommentoi Facebookissa

Avatar
  • 4.4.2012

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.