Kirjoittanut Hannele Huhtala

Ikean laulut

Lukuaika: < 1 minuutti

Ikean laulut

Vienan Karjalan runokylät pihisevät mutta laulavat.

Vuokkiniemen kylä Vienan Karjalassa on yksi runonlaulannan kiintopisteitä. Siellä asuu Santra Remsujeva, 96-vuotias runonlaulaja. Hänen luonaan uusi ja vanha kulttuuri lyövät kättä: Santra istuu tuolillaan keittiössä ja vieressä seinällä komeilee taulutelevisio.

Remsujeva ei enää kuule ihan hyvin, mutta laulaa innokkaasti. Hän kertoo starinoita eli satuja ja laulaa äidiltään oppimiaan lauluja.

”Hän on meidän elävä radio”, Santran tytär Aili nauraa. Seuraavaksi Remsujeva laulaa polkupyörälaulun, jossa pastori pelästyy sarvekasta pyörää paholaisen ilmentymäksi.

Kalevalan synnyinseutuihin tutustuvaa toimittajalaumaa opastaa Markku Nieminen, Juminkeko-säätiön nokkamies. Säätiö pelastaa kuihtuvaa aluetta.

Vuokkiniemen kyläkaupan portailla istuu juopottelemassa kaksi miestä, joita Nieminen komentaa.

”Tekisit sinäkin tuohitöitä niin kuin isäsi, etkä istuisi täällä kaupanportailla tuhlaamassa elämääsi. Nämäkin turistit mielellään ostaisivat käsitöitä.”

On selvää, että Nieminen tuntee kylän asiat hyvin. Näidenkään miesten eliniän ennuste ei ole kovin korkea. Laaja, osin Ikean aiheuttama, työttömyys ei auta asiaa.

Huonekalujätti vuokrasi alueen metsät lähes 50 vuodeksi paikallisen metsäministeriön kääriessä rahat. Alueen pienet yritykset kuihtuvat, kun raaka-ainetta ei enää saa.

”Jos tunnet minkäänlaista solidaarisuutta vienankarjalalaisia kohtaan, et osta Ikeasta mitään.”

Sommelo, kansanmusiikkijuhla Kuhmossa & Vienan Karjalassa 1.–5.7., www.runonlaulu.fi/sommelo.

Lue koko artikkeli & kuuntele Fifistä Ilmi Bogdanovan laulu äidistä.

Hannele Huhtala