Ihmisoikeudet? Demokratia?

Lukuaika: < 1 minuutti

Ihmisoikeudet? Demokratia?

Israel polkee systemaattisesti palestiinalaisten oikeuksia, väittää juutalainen ihmisoikeusaktivisti Ronnie Barkan.

”On asioita, joita vain israelilaiset voivat tehdä, koska samassa tilanteessa palestiinalainen ammuttaisiin”, sanoo Ronnie Barkan.

Barkan tietää, mistä puhuu. Hän on israelilainen rauhanaktivisti, joka puolustaa pelstiinalaisten oikeuksia. Syksyllä hän vietti kolme kuukautta Euroopan parlamentissa palestiinalaisten edustajana.

”Mielestäni palestiinalaisten auttaminen on vähintä, mitä voin etuoikeutettuna valkoihoisena juutalaisena tehdä.”

Barkan kutsuu Israelin armeijaa terroristiorganisaatioksi, mutta ei pidä sitä yksin syyllisenä palestiinalaisten ongelmiin.

”Vielä pahempi kuin armeija on rasistinen oikeuslaitos, joka hyväksyy kansainvälisten sopimusten rikkomisen.”

Palestiinalaisalueilla kuolemantapaukset Israelin vastaisissa mielenosoituksissa eivät ole harvinaisia.

Vuonna 2009 Barkan menetti mielenosoituksessa ystävänsä. Ystävää ammuttiin kyynelkaasulla noin 30 metrin etäisyydeltä rintaan. Bassem Abu Rahme vastusti Isaelin rakentamaa turva-aitaa.

”Hän huusi armeijan komentajalle hepreaksi, että israelilaista on ammuttu. Heti tämän jälkeen hän sai kuoleman aiheuttaneen osuman rintaansa.”
Barkanin mukaan mielenosoitus oli rauhanomainen ja väkivallaton.

Viime joulukuussa sai surmansa Barkanin ystävän veli. 36-vuotias Jawaher Abu Rahmah kuoli hengitettyään liikaa kyynelkaasua.

”Kyläläiset jatkavat elämäänsä hautajaisten jälkeen tietäen, ettei tämä lopu tähän. Nämä olivat yhdet hautajaiset, ja he odottavat jo seuraavia.”

Ronnie Barkan sanoo, että Israelin joukot ovat hakanneet jokaisen palestiinalaisten oikeuksien puolustajan ainakin kerran. Erilaiset loukkaantumiset mielenosoituksissa ovat arkea.

”Israelilais-saksalaista asianajajaystävääni ammuttiin kumiluodilla päähän. Hänen aivonsa vaurioituivat ja luoti piti poistaa leikkauksessa.”

Vakavan päävamman sai myös amerikkalainen aktivisti, joka menetti näön toisesta silmästään.

”Hän joutui olemaan sairaalassa yli vuoden.”

Ronnie Barkan syyttää Israelia siitä, että se kohtelee palestiinalaisia epäoikeudenmukaisesti. Hän kertoo osallistuneensa palestiinalaisen ystävänsä kanssa mielenosoitukseen puolisentoista vuotta sitten. Molemmat pidätettiin.

”Minut vapautettiin yhden yön jälkeen. Ystäväni on vieläkin armeijan vankilassa.”

Rangaistukset olivat erilaisia, koska israelilaiset ja palestiinalaiset kuuluvat eri oikeussysteemien piiriin. Ronnie Barkan kuuluu Israelin siviilioikeuden, kun taas palestiinalainen ystävä sotaoikeuden piiriin.

”Ei-juutalainen ystäväni on miehitetyltä alueelta kotoisin oleva palestiinalainen. Kukaan ei suojele palestiinalaisten perusihmisoikeuksia.”

Lotta Vornanen

mainos
  • 1.3.2011