Lukuaika: < 1 minuutti

Ihminen Hitlerin rinnalla

Eva Braunin elämäkerta nilkuttaa hieman lähteiden puutteessa.

Eva Braun ja Adolf Hitler kohtasivat ensimmäisen kerran vuonna 1929 Braunin toimiessa tulevan valtakunnanjohtajan hovivalokuvaajan Heinrich Hofmannin apulaisena. Vuonna 1936 24-vuotias Braun muutti asumaan tuolloin 45-vuotiaan Hitlerin luo. Viimeistään silloin heidän suhteestaan tuli natsiviestinnän julkisuudelta varjelema salaisuus.

Yhdeksän vuotta myöhemmin pariskunta avioitui natsien sodanjohdon bunkkerissa ja teki sen jälkeen kaksoisitsemurhan. Samaan aikaan puna-armeija jo marssi kukistettuun Berliiniin.

Heike B. Görtemaker on tehnyt huolellisesti dokumentoidun teoksen ihminen Eva Braunista. Teoksen punaisena lankana on osoittaa, että Braun ei ollut vain diktaattorin naiivi ihailija ja bändäri, vaan verraten itsenäinen ja vahvatahtoinen toimija, johon Hitlerillä oli vahva tunneside.

Kaikkien nurkkien pölyttämisen jälkeenkin Eva Braunin elämästä ja ajatuksista näyttää olevan käytettävissä hyvin vähän ensi käden aineistoa. Lisäksi sodasta selvinneiden sukulaisten ja natsien sisäpiiriläisten kertomusten lähdearvoon on suhtauduttava varauksella. Braunia koskevia ristiriitaisia lausuntoja sävyttävät muistelijoiden häpeämättömät pyrkimykset peitellä omaa suhdettaan Hitleriin ja omaa osallisuuttaan natsien politiikkaan.

Kaikesta huolimatta Görtemaker pystyy teoksessaan luomaan kuvan naisesta, joka oli varsin hyvin perillä Hitlerin maailmankuvasta ja päämääristä ja kannatti niitä. Braun oli myös hyvin tietoinen asemastaan Hitlerin puolisona ja käytti sen suomaa valtaa natsien sisäpiirissä. Silti myös hänen tunteensa Hitleriä kohtaan lienevät olleet aitoja.

Kirjan erityinen arvo on siinä, että Görtemaker tulee Eva Braunin asemaa jäljittäessään kuvanneeksi myös tavanomaista tarkemmin julman natsijohtajan arkisempaa sosiaalista puolta. Hitlerillä oli ilmeisen inhimillinen suhde rakastettuunsa ja hän näyttää olleen hyvinkin riippuvainen keskenään juonittelevaan sisäpiiriinsä huomiosta ja kannustuksesta.
Führerilläkin oli tämänsä.

Heike B. Görtemaker: Eva Braun – Elämä Hitlerin kanssa. Suom. Hanna Kjellberg. Otava 2012. 400 s. Neljä tähteä.

Tuomas Rantanen

Kommentoi Facebookissa