Kirjoittanut susanna kuparinen

Ihana lahja

Lukuaika: < 1 minuutti

Ihana lahja

Nyt puhuvat kokoomuksen vaalimökin paketoijat.

Tuntemattomat ilkivallantekijät paketoivat kokoomuksen vaalimökin lakanoilla ja punaisella kankaalla”, Ilta-Sanomat uutisoi 14. huhtikuuta. Kolmen sepän aukiolla sijaitsevasta vaalimökistä oli tehty iso lahjapaketti, jossa riippui kortti: ”Kiitos kuluneista neljästä vuodesta! t: EK, suursijoittajat & pankit”.
Vaalien alla uutisoitiin ilkivallasta, useista kahnauksista, vihapuheesta ja yhteenotoista vaalitilaisuuksissa. Voima jäljitti vaalimökin paketoineen ryhmän ja haastatteli heitä sähköpostitse.

Mikä on teidän taustatahonne? Oletteko taideopiskelijoita, yliopistolaisia, kansalaisaktivisteja?

”Ryhmämme koostuu opiskelijoista, päivätyöläisistä sekä eri poliittisista järjestöistä tulevista aktiiveista.”

Ilta-Sanomat piti teosta ilkivaltana. Mitä ajattelette kategoriasta?

”Joidenkin on vaikea ymmärtää poliittista taidetta. Emme tehneet ilkivaltaa, rikkoneet taikka turmelleet kenenkään omaisuutta.”

Oletteko osa vihan ja väkivallan kulttuuria, josta on puhuttu paljon vaalien yhteydessä?

”Poliittinen aktivismi on osa demokratiaa. Rauhanomaiset sekä pilke silmäkulmassa tehdyt tempaukset ovat enemmän kuin tervetulleita suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin.”

Miksi valitsitte juuri kokoomuksen vaalimökin, ette esimerkiksi keskustan tai demareiden?

”Suhtaudumme kriittisesti kokoomuksen hallituspolitiikkaan. Pitkin vaalikautta hallitus on antanut iloisia lahjoja pelkästään hyvätuloisille sekä menestyville. Julkisessa keskustelussa kokoomus on päässyt liian helpolla Suomen talouden holtittomasta romuttamisesta.”

Mitä materiaaleja käytitte?

”Onnistuneen aktivistitempauksen resepti on helppo: 65 metriä lakanakangasta, 32 metriä punaista trikoosatiinia, ilmastointiteippiä, pahvia, tusseja ja ompelulankaa. Ripaus mielikuvitusta ja paljon intoa. Voilá!”

Mitä haluatte sanoa teoksella?

”Äänestäjien herättelyn ohella kritisoimme kokoomuksen toteuttamaa marionettipolitiikkaa, jossa kansalaisille ei tehdä selväksi, ketkä naruja vetävät.”

Mitä en ymmärtänyt teiltä kysyä? Mitä vastaatte tähän kysymykseen?

”Miksei tämäntyyppistä toimintaa ole vaalien alla enemmän? Ei uskalleta olla näkyvästi mieltä asioista. Asiallinen debattikulttuuri puuttuu. Aktivismi tuppaa välillä rajoittumaan pienten marginaaliryhmien aggressiiviseksi toiminnaksi.”

Lue koko haastattelu Fifistä.

Susanna Kuparinen