Kirjoittanut Jari Tamminen

Ideoita kaupunkisuunnitteluun

Lukuaika: < 1 minuutti

Ideoita kaupunkisuunnitteluun

Arvostelussa Going Public – Public Architecture, Urbanism and Interventions.

Helsinki oli maailman designpääkaupunki, World Design Capital vuonna 2012. Näin kaupunkilaisen vinkkelistä katsottuna mitään kovin kiinnostavaa ei jäänyt käteen. Monet WDC-leiman kylkeensä saaneet projektit olisi toteutettu ilman teemavuottakin.

Ällistyttävän mitäänsanomattoman graafisen ilmeen ohella tapahtuman suurin synti oli se, että WDC-porukka ei saanut kehitettyä rohkeita tai pysyviä rakenteita Helsingin katukuvaan. Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon väliin rakennettu paviljonkikin purettiin.

Eikö porukalla ollut visiota, vai puuttuivatko lihakset?

Helsinki ja koko Suomi loistavat poissaolollaan tuoreessa Going Public -teoksessa, joka kokoaa yhteen viime vuosien päräyttävimpiä tilankäytöllisiä ideoita ja arkkitehtonisia spektaakkeleita. Voisin koostaa unelmieni kaupunkiutopian kirjan annista.

Mitä pitäisi tehdä, jotta me suomalaisetkin ansaitsisimme paikkamme tämän kaltaisissa teoksissa? Ainakin kaupunkisuunnittelusta vastaava porukka voisi lukea Going Publicin. Ja vähän ryhdistäytyä.

Klanten, Ehmann, Borges, Feireiss (toim.): Going Public – Public Architecture, Urbanism and Interventions. Gestalten 2012. 272 s. Viisi tähteä.

Jari Tamminen