I niin kuin IOM

Lukuaika: < 1 minuutti

I niin kuin IOM

Kalenteri: Maahanmuuttopoliittinen sanasto.

International Organization for Migration on vuonna 1951 perustettu kansainvälinen siirtolaisjärjestö, joka edistää humaania ja järjestelmällistä siirtolaisuutta kaikkien eduksi.

IOM:n toimintaa ei ohjaa mikään ylikansallinen oikeudellinen sopimus kuten YK:n pakolaisjärjestöä. IOM on hallitusten välinen organisaatio, jonka toiminnasta päättävät suurimmat rahoittajat eli Yhdysvallat ja EU-maat. Humaani ja järjestelmällinen siirtolaisuus tarkoittaa IOM:lle sitä, mitä länsimaiden hallitukset haluavat sen tarkoittavan: karkotuksia ja militarisoituja rajoja.

IOM:n bisnes on migration management. Järjestö toteuttaa useissa Afrikan ja Itä-Euroopan maissa tiedotuskampanjoita, joissa kerrotaan siirtolaisuuden johtavan kuolemaan Välimerellä tai pakkoprostituutioon. Lähtemään erehtyneet päätyvät IOM:n ylläpitämille siirtolaisleirille, joita on suunnitteilla nyt myös Libyaan. Lopuksi järjestö ”avustaa” siirtolaiset ”vapaaehtoisesti” takaisin kotimaahansa.

Humanitaarisuuden kaapuun pukeutuneen IOM:n avulla valtiot voivat toteuttaa epämääräisiä siirtolaishallinnan projekteja kaukana omilta rajoiltaan. Kansalaisjärjestöä leikkivä IOM on todellisuudessa massiivisen palautuskoneistonsa ansiosta maailman suurin ihmissalakuljetusfirma.

Vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 9.9.2009