I niin kuin Ihmiskauppa

Lukuaika: < 1 minuutti

I niin kuin Ihmiskauppa

Kalenteri: Maahanmuuttopoliittinen sanasto.

Ihmisten siirtämistä seksuaalista tai työn hyväksikäyttöä varten orjuuden kaltaisiin oloihin pakolla tai erehdyttämällä.

Moraalinen paniikki ja uhkakuvien lietsonta ”kansainvälisestä järjestäytyneestä rikollisuudesta” ohjaavat keskustelua ihmiskaupasta, jossa on lopulta kyse vain siitä, millaisissa olosuhteissa siirtolaiset Euroopassa ja Suomessa elävät ja työskentelevät.

Nuorten naisten liikkumisen kontrollia on pyritty lisäämään ihmiskaupan vastaisen työn kautta. Seksiorjiksi pakotetut naiset ovat jäävuoren huippu järjestelmässä, joka mahdollistaa siirtolaisten työn riiston paperittomuuden ja karkotusten pelon kautta. Euroopassa elää tuhansia ihmisiä, jotka valitsevat orjatyön mieluummin kuin kohtaavat eurooppalaiset viranomaiset, joille luontevin tapa auttaa ihmiskaupan uhreja on käännyttäminen.

Vuodesta 2006 asti Suomessa on ollut mahdollista myöntää viranomaisten kanssa yhteistyötä tekevälle ihmiskaupan uhrille tilapäinen oleskelulupa. Näitä lupia on myönnetty yksi kappale. Kuvaava ”ihmiskauppatapaus” on georgialaisnaisten joukkokäännytys keväällä 2005. Keski-ikäisten naisten ostosmatka katkesi yllättäen Suomen rajalla, vaikka naisilla oli sekä rahaa että viisumit, eikä mitään todisteita ihmiskaupasta löydetty.

Vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 9.9.2009